Генні інженери сподіваються зробити хліб дешевшим

— 30 серпня 2010, 10:40

Британським науковцям вдалося зламати генетичний код пшениці, тож стало можливим створення нового, стійкого до хвороб, сорту зернових, повідомляє The Daily Mail.

Схеми генома пшениці експерти нині безкоштовно поширюють в інтернеті, аби дати змогу бажаючим по всьому світі самостійно розробляти супер-сорти культури.

У разі успіху, це могло б призвести до значного збільшення виробництва та, в свою чергу, зниження цін на хліб.

Схема геному також дозволить виробникам визначати й відфільтровувати неякісне насіння.

Втім є й побоювання, що цей прорив відчинить двері генно-модифікованим "продуктам Франкенштейна", бо науковці зможуть будь-як маніпулювати ДНК пшениці.

Очікується, що нові сорти зернових почнуть давати кращі врожаї вже за п'ять років. Вважається, що за наступні 40 років світовий ринок продуктів має зрости на 50%, аби прогодувати населення, що збільшується.

"Процес, що нині займає п'ять чи шість років, займатиме один чи два роки. Дуже можливо, що через це за п'ять років хлібина буде дешевшою", - каже дослідник геному з Ліверпульського університету професор Ніл Холл.

Науковець сподівається, що широке розповсюдження інформації про геном пшениці значною мірою сприятиме швидшому виведенню нових сортів зернових.

Реклама:

Головне сьогодні