Тест ДНК займатиме всього чотири години

— 6 серпня 2010, 10:32

Нова технологія здатна істотно прискорити проведення тестів ДНК: звіряти гени тепер буде майже так само просто, як відбитки пальців.

Поліцейські зможуть швидко звіряти ДНК підозрюваних з базою даних і приймати рішення про запобіжний захід, пише ВВС.

У Великобританії 75% затриманих відпускають протягом шести годин, 95% - протягом доби. І, як пишуть розробники нового способу в журналі "Аналітична хімія", значна кількість підозрюваних, відпущених під заставу, вдруге скоюють злочини.

Наразі на обробку зразків ДНК підозрюваних з моменту доставки в лабораторію йде близько восьми годин, причому це складний і дуже витратний процес.

Команда дослідників під керівництвом британця Ендрю Хопвуда і американця Фредеріка Зенхаузерна вирішила прискорити цей процес - так, щоб можна було скласти карту ДНК за більш короткий термін.

Вчені розробили інструмент, який об'єднує картридж для обробки ДНК і спеціальний чіп, призначений для аналізу зразків з ватного тампона.

За допомогою таких тампонів криміналісти зазвичай беруть зразки ДНК, роблячи мазок порожнини рота підозрюваних та обробляючи його спеціальними хімічними речовинами.

Все інше робить аналізатор, що становить карту ДНК, яку можна порівняти із зразками, що зберігаються в базі даних.

Весь цей процес - з моменту взяття мазка до складання генетичної карти - займає близько чотирьох годин. Але вчені запевняють, що вже найближчим часом його вийде оптимізувати таким чином, щоб скоротити термін аналізу до трьох годин.

Проте, підкреслюють дослідники, щоб повною мірою скористатися можливостями, які надаються новим методом, необхідно, щоб у співробітників правопорядку була можливість в реальному часі порівнювати отриманий в результаті аналізу зразок з базою даних.

На сьогодні бази даних ДНК ані в Британії, ані в США не надають можливість роботи з новою технологією.

"Незважаючи на те, що правила поводження з інструментом досить очевидні, для роботи з ним необхідно спеціальне навчання. Однак ми впевнені, що будь-яка людина з базовою природничо-науковою освітою може з ним розібратися", - пишуть творці нового аналізатора.

Реклама:

Головне сьогодні