Експедиція зробила нові фото затонулого Титаніка

— 1 вересня 2010, 06:52

Вченими були застосовані новітні технології обробки зображень та ехолокаційні прилади, яким під силу сягнути крізь столітні нашарування мулу й відшукати невидимі артефакти корабля.

Група науковців використала двох роботів, щоб зробити фото затонулого судна, що знаходиться на глибині 4 кілометрів. На знімках носової частини корабля видно поруччя та якорі, повідомляє The Daily Mail.

Експедиція вирушила з Ньюфаундленда на початку серпня й досягла того місця Атлантики, де у 1912-му році сумнозвісний корабель зіштовхнувся з айсбергом та потонув.

Перший рейс судна тоді завершився трагічною загибеллю більш ніж 1500 пасажирів та членів екіпажу.

Експедиція була організована об'єднаними зусиллями RMS Titanic Inc., що має ексклюзивні права на затонуле судно, й Океанографічного інституту Вудз Хол у Массачусетссі.

На заваді роботі дослідників наразі став ураган Даніель, й команда змушена була вирушити назад до Ньюфаундленда. Внаслідок цього роботи буде завершено із запізненням лише на кілька днів.

Науковці збираються опустити зонди на глибину 3-5 кілометрів, де на дні досі лишаються сотні тисяч розкиданих артефактів, хоча їх збирання не є метою експедиції.

Відколи міжнародній команді дослідників на чолі з океанографом Робертом Беллардом у 1985-му році вдалося відшукати рештки "Титаніка", дослідники фотографували його та збирали навкруги предмети на кшталт китайської порцеляни, взуття або ж деталей судна.

Під час зйомок однойменного фільму "Титанік" режисера Джеймса Кемерона команда також опускалася під воду, аби зняти ніс та корму судна, що відділилися під час катастрофи й тепер лежать на відстані приблизно у півкілометра одне від одного.

Остання експедиція до затонулого судна була організована RMS Titanic у 2004-му році.

Реклама:

Головне сьогодні