Вчені створили штучну шкіру, що реагує на дотики

— 14 вересня 2010, 11:42

Науковці з Каліфорнійського університету в Берклі створили чутливу штучну шкіру з напівпровідникових нанодротів. Своє застосування вона зможе знайти як у робототехніці, так і у медицині.

Сенсаційний винахід описаний в онлайн-публікації журналу Nature Materials а також у прес-релізі самого університету на сайті UCBerkeleyNews.

"Ідея полягала в тому, аби одержати матеріал, що функціонував би як людська шкіра, включно зі здатністю відчувати й торкатися до предметів", - каже дослідник Алі Джейві.

Винахідники продемонстрували здатність "електронної шкіри" визначати тиск від 0 до 15 кілопаскалей, що відповідає силі, із якою ми торкаємося клавіатури або тримаємо предмети.

Штучна сенсорна шкіра могла б спричинити прорив у робототехніці, вирішивши її ключову проблему - регулювання сили, що потрібна для того, аби утримувати чи маніпулювати різними предметами.

"Люди зазвичай вміють тримати крихке яйце так, аби не розбити. Якби ми хотіли мати робота, що буде в змозі вивантажити посуд, скажімо, ми б хотіли бути певні, що він не розіб'є у процесі келих для вина", - пояснює Джейві.

У подальшому така шкіра могла б також стати в пригоді пацієнтам із протезами кінцівок.

Під час попередніх спроб розробити штучну шкіру застосовувались органічні матеріали, оскільки вони є гнучкішими та простішими в обробці. Проблема ж, зі слів науковців, полягала в тому, що органічні матеріали є поганими напівпровідниками, тож електронні девайси, виготовлені з них, потребували б більш високої напруги.

Натомість, неорганічні матеріали, як то кристалічний кремній, мають кращі електричні властивості, але є й більш ламкими.

Згодом науковці дійшли висновку, що ідеальним рішенням стане застосування саме гнучких мініатюрних нанодротів.

Реклама:

Головне сьогодні