Вчені створили штучну шкіру, що реагує на дотики

— 14 вересня 2010, 11:42

Науковці з Каліфорнійського університету в Берклі створили чутливу штучну шкіру з напівпровідникових нанодротів. Своє застосування вона зможе знайти як у робототехніці, так і у медицині.

Сенсаційний винахід описаний в онлайн-публікації журналу Nature Materials а також у прес-релізі самого університету на сайті UCBerkeleyNews.

"Ідея полягала в тому, аби одержати матеріал, що функціонував би як людська шкіра, включно зі здатністю відчувати й торкатися до предметів", - каже дослідник Алі Джейві.

Винахідники продемонстрували здатність "електронної шкіри" визначати тиск від 0 до 15 кілопаскалей, що відповідає силі, із якою ми торкаємося клавіатури або тримаємо предмети.

Штучна сенсорна шкіра могла б спричинити прорив у робототехніці, вирішивши її ключову проблему - регулювання сили, що потрібна для того, аби утримувати чи маніпулювати різними предметами.

ВІДЕО ДНЯ

"Люди зазвичай вміють тримати крихке яйце так, аби не розбити. Якби ми хотіли мати робота, що буде в змозі вивантажити посуд, скажімо, ми б хотіли бути певні, що він не розіб'є у процесі келих для вина", - пояснює Джейві.

У подальшому така шкіра могла б також стати в пригоді пацієнтам із протезами кінцівок.

Під час попередніх спроб розробити штучну шкіру застосовувались органічні матеріали, оскільки вони є гнучкішими та простішими в обробці. Проблема ж, зі слів науковців, полягала в тому, що органічні матеріали є поганими напівпровідниками, тож електронні девайси, виготовлені з них, потребували б більш високої напруги.

Натомість, неорганічні матеріали, як то кристалічний кремній, мають кращі електричні властивості, але є й більш ламкими.

Згодом науковці дійшли висновку, що ідеальним рішенням стане застосування саме гнучких мініатюрних нанодротів.

Реклама:

Головне сьогодні