Куріння матерів здатне викликати безпліддя в майбутніх дітей

— 14 вересня 2010, 14:57

Окремі дослідження, проведені науковцями з Данії та Німеччини підтвердили, що чоловіки-курці мають змінену концентрацію білків, які потрібні для продукування сперматозоїдів, а жінки, що палять під час вагітності, можуть спричинити тим самим безпліддя в майбутньої дитини.

Під час одного з досліджень науковці з Університетської лікарні Копенгагену (Данія) проаналізували яєчка, взяті в ембріонів, абортованих на 37 та 68-й день після зачаття, повідомляє New Scientist.

Вчені виявили, що кількість клітин, відповідальних за формування сперматозоїдів, в ембріонів від жінок-курців зменшилася на 55%. Крім того, вчені відмітили в цих плодів скорочення соматичних клітин на 37%.

"Ми були здивовані тим, що куріння на такому ранньому терміні вагітності має такий глибокий вплив на кількість статевих клітин у гонадах (органах, що виробляють репродуктивні клітини)", - зазначає співавтор дослідження Клаус Андерсен.

Результати аналогічного попереднього дослідження, у якому були задіяні ембріони жіночої статі, також підтвердили скорочення в них кількості статевих та соматичних клітин - на 41% та 29% відповідно.

Аби виявити, чи є скорочення кількості статевих клітин перманентним, вчені планують провести наступні експерименти із вирощеною зародковою тканиною, піддаючи її дії компонентів цигаркового диму.

"Ми могли б піддати культуру (дії компонентів диму) на кілька тижнів, а тоді продовжити (вирощувати) культуру без впливу й подивитися, чи зможуть клітини відновитися", - каже Андерсен.

Об'єктом дослідження, проведеного представниками Університету Саарленду (Німеччина), була концентрація білків Р1 та Р2. Ці білки відіграють ключову роль у формуванні хромосом під час ділення клітин, тож зміни їхньої концентрації можуть мати негативний вплив на чоловічу фертильність.

Дослідники порівняли зразки сперми 53 чоловіків, які викурюють більше 20 цигарок на день зі зразками, взятими в 63 чоловіків, які не палять. У зразках курців було виявлено нижчий вміст Р2 та вище відношення Р1 до Р2 в цілому. Крім того, науковці відмітили наявність в курців "окислювального стресу" - хімічного дисбалансу, що має шкідливий вплив на ДНК сперматозоїдів.

Оскільки процес формування сперматозоїдів може тривати місяцями, науковці радять чоловікам кидати курити якомога раніше до того, як пробувати зачати дитину.

Реклама:

Головне сьогодні