Через 10 років людям не вистачатиме землі і продуктів - експерти

— 14 вересня 2010, 16:25

До 2019-го року населення землі збільшиться на 1 мільярд і складе майже 7,5 мільярдів чоловік. Це обумовить значне зростання споживання продуктів харчування - за різними категоріями товарів попит виросте на 10-25%.

Однак цей попит може виявитися неплатоспроможним - зростання населення буде відбуватися за рахунок малорозвинених, бідних країн, пише Дело.

У той час, як розвинені країни мають дуже низькі темпи приросту населення (0,3-0,4% протягом 2010-2019 років), в країнах, що розвиваються вони можуть перевищувати 1,5%.

"Той мільярд людей, який за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), на планеті голодує - це ті, хто не може заплатити за продукцію", - каже експерт Володимир Клименко.

Другий фактор, який викликає тривогу експертів недостатнє на сьогодні кількість посівних площ, щоб забезпечити виробництво продукції в необхідних обсягах.

"Для того, щоб розширити посівні площі доведеться вирубати частина лісів Амазонії", - відзначає Леоні Козаченко, голова Української аграрної конфедерації.

За словами ж експерт з аграрних питань Ганни Кузнєцової, збільшення виробництва агропродукції можливо за рахунок застосування інтенсивних технологій.

"Навіть в Україні середня врожайність нижче середньоєвропейської. Якщо ми вийдемо на співставні показники, то врожай значно збільшиться без розширення посівних площ", - зауважила вона.

Реклама:

Головне сьогодні