До 2030-го року Арктика може лишиться без льоду

— 17 вересня 2010, 12:36

Минулого тижня, наприкінці весіннього й літнього "сезону танення" в Арктиці, морським льодом залишилася вкрита площа у 4,8 мільйонів квадратних кілометрів.

Про це повідомляється у щорічному звіті науковці з Центру дослідження снігу та льоду (NSIDC) Університету Колорадо, пише The Telegraph.

"Втретє супутник зафіксував, що величина зони льоду впала нижче п'яти мільйонів квадратних кілометрів, усі ці явища відбулися протягом останніх чотирьох років", - йдеться у доповіді.

Фахівці з Національного управління досліджень океану та атмосфери (NOAA) зазначають, що в серпні розмір льодового покриття Арктичного моря різко скоротився, вкривши в середньому 5,9 мільйонів квадратних кілометрів, або 22% від середнього обсягу 1979-2000-го років.

Меншим розмір льодового покриття був лише в серпні 2007-го року, свідчить NOAA. Того ж року спостерігався й найнижчий рекорд льодового покриття Арктичного моря наприкінці сезону танення.

"Арктика, як і земна куля в цілому, нагрівається, й нагрівається швидко, й ми починаємо бачити, як морський лід відповідає на це. Насправді, протягом усіх місяців, льодове покриття зменшується в обсязі - це є загальна тенденція", - констатує директор NSIDC.

За кожне десятиріччя обсяг арктичного льоду зменшується на 11%, наголошує він.

"Ми гадаємо, що приблизно до 2030-го року, якщо ви поїдете до Арктики на початку вересня, ви, ймовірно, взагалі не побачите льоду. Це виглядатиме як блакитний океан, ми втрачаємо його (лід) швидкими темпами", - каже науковець.

Реклама:

Головне сьогодні