Тест

Україні прогнозують землетруси до 9 балів

А все через сейсмоактивний регіон "Вранча", розташований в Румунії, що весь час генерує потужні поштовхи на великій глибині, повідомляє телеканал "24".

Подібні землетруси вже проявлялися у 1940, 1977, 1986 та 1990 роках і відчувалися по всій території України та навіть у сусідній Росії, зокрема, у Москві та Санкт-Петербурзі.

"Так як вже давно не було цих землетрусів, а період повторюваності їх от-от буде досягнутий, то можна очікувати, що будуть такі землетруси відчуватися і на нашій території", - пояснює заступник директора Інституту геофізики ім. Субботіна Олександр Кендзера.

"Але землетруси зони "Вранча", як правило, небезпечні для дуже протяжних об'єктів", - зауважив він.

Малюнок газети "Сегодня"

Відтак у небезпеці дамби та мости, які землетруси можуть зруйнувати. Загалом же науковці прогнозують, що трусити Україну буде в межах семи балів.

Тільки мешканцям Кримського півострова можна хвилюватися більше - тут розглядують можливість коливань близько дев'яти балів.

За 12-бальною шкалою землетруси потужністю в 7 балів називають дуже сильними, вони можуть викликати тріщини у кам'яних будівлях. Антисейсмічні будівлі при таких поштовхах лишаються неушкодженими.