Тест

У Донецьку після щеплення померла 7-місячна дитина

У Донецьку на п'яту добу після щеплення померла 7-місячна дівчинка. Батьки дитини упевнені, що її смерть викликала саме введена вакцина, повідомляє ТСН.

7-місячній Сніжані зробили щеплення вакциною "Пентаксим", що захищає від таких захворювань, як дифтерія, правець, коклюш, поліомієліт та гемофільна інфекція. Відповідно до офіційного висновку лікарів, дитина померла від набряку мозку.

Медики також категорично заперечували, що причиною смерті дитини могло стати щеплення. За словами лікарів, вони використовують вакцину "Пентаксим" уже 10 років і упевнені в її надійності.

[L]

"Збіг за часом з імунізацією вакциною "Пентаксим". Дослідження матеріалів дитини продовжується, тому остаточний висновок буде зроблено тоді, коли будуть завершені ці дослідження", - прокоментувала ситуацію заступник головного лікаря Донецької санепідемстанції Тамара Бєломєря.

У свою чергу, заступник головного лікаря Дитячої міської лікарні №5 Тетяна Рибакова запевнила, що перед вакцинацією були проведені всі необхідні обстеження, що не виявили у дитини ознак хвороби.

"Дитину оглянув дільничний педіатр, виміряли температуру і зробили щеплення, протягом 30 хвилин реакції на щеплення не було", - наголосила вона.

Вакциною "Пентаксим" зазвичай щеплюють дітей з 3-місячного віку. У Донецькій обласній СЕС заявили, що одержали 13 тисяч доз цієї вакцини терміном придатності до травня 2012 року, 3 тисячі з них уже використали.

Крім того, медики відзначили, що одержали письмовий дозвіл батьків дитини на щеплення. Самі ж батьки після того, як привернули увагу до трагічної події, від спілкування з пресою відмовилися.

Це не перший випадок смерті дитини після щеплення. Зокрема, у 2008 році 17-річний школяр із Краматорська Донецької області Антон Тищенко помер через кілька годин після проведення вакцинації від кору і краснухи.

Тоді з підозрою на поствакцинальні реакції в Україні були госпіталізовані більше 100 осіб. Після цього випадку обов'язкову вакцинацію від цих хвороб в Україні припинили.

Крім того, у серпні-вересні 2009 року після щеплення вакциною "Пентаксим" в Україні померли кілька дітей. Зокрема, смертельні випадки були зафіксовані в Донецькій області, Запорожжі та Волині.

Міністерство охорони здоров'я тоді закликало не пов'язувати смерті малят з вакцинацією.