Причиною смерті під час спортивних занять можуть бути генетичні вади - академіки

— 29 вересня 2010, 11:10

Таку думку висловив директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.Амосова АМН України, академік Національної Академії медичних наук України Геннадій Книшов.

"Товстенний м`яз лівого шлуночка скорочується, людина нібито фізично здорова, але там є посередині перетяжка, яка перекриває рух крові всередині шлуночка. І це призводить до порушення ритму, збою і раптової зупинки серця. Це - особлива патологія", - пояснив Книшов.

Академік зазначив, що саме це захворювання викликає раптову смерть у спортсменів, молодих людей під час кросу, повідомляє УНІАН.

"Зараз з інституту фізкультури до нас звернулися, щоб усіх студентів перевірити щодо гіпертрофічної кардіоміопатії. Саме ця хвороба призводить до раптових зупинок серця у спортсменів, які мають дуже хороший потужний м`яз", - зазначив Книшов.

Він вважає за необхідне всім дітям, військовослужбовцям і спортсменам масово провести ультразвукове обстеження. "За кілька хвилин огляду можна відразу ж поставити діагноз", - зауважив академік.

Директор Національного інституту серцево-судинної хірургії також зазначив, що фахівець за зовнішнім виглядом людини може визначити наявність серцево-судинних захворювань.

"Досвідчений лікар навіть за пульсацією вени може сказати, що це тристулкова недостатність, за ціанозом, властивим певному пороку, за пальцями - синява, годинникоподібні нігтьові фаланги. Ознак дуже багато, і досвідчений лікар може визначити основні серцеві захворювання", - сказав Книшов.

У свою чергу, директор Інституту кардіології імені академіка М.Д.Стражеска АМН України, академік Національної Академії медичних наук України Володимир Коваленко відзначив важливість комплексних масових медичних обстежень у школах, які проводилися в СРСР.

"Це дуже правильна тактика на передчасне виявлення хвороб і попередження таких ситуацій, які, на жаль, сьогодні зустрічаються", - зауважив він.

"Проте таке становище пов`язане ще з однією обставиною, коли люди мають можливість обстежуватися і не роблять цього. Слід виробляти, формувати національну ментальність щодо ставлення до свого здоров`я", - наголосив Коваленко.

Реклама:

Головне сьогодні