Перша світова війна офіційно закінчилась

— 29 вересня 2010, 17:53

"У неділю було виставлено останній рахунок, і Перша світова війна нарешті, щонайменше, у фінансовому плані, для Німеччини завершилася", - пише The Telegraph з посиланням на німецьку газету Bild.

За умовами Версальської угоди Німеччина, визнана винною у розв'язанні війни, була змушена виплатити компенсацію на користь Бельгії та Франції.

Крім того, вона повинна мала частково відшкодувати іншим союзникам збитки, які вони зазнали під час найкривавішого військового конфлікту в історії, що забрав близько 10 мільйонів життів.

Сума, узгоджена в 1919-му році, становила 226 мільярдів рейхсмарок. Пізніше її було зменшено до 132 мільярдів - приблизно 35 мільярдів доларів.

Головний представник Британського казначейства на Паризькій мирній конференції Джон Мейнард Кейнз у червні 1919-го року подав у відставку на знак протесту проти масштабу фінансових вимог.

"Німеччина нездатна буде випрацювати правильну політику, якщо не зможе фінансувати себе", - попередив він.

Обурення німецького суспільства результатами угоди, що виснажували післявоєнну країну, сприяло становленню влади нацистів. У 1933-му році канцлером Німеччини став Гітлер, який відмовився від сплати репарацій.

Реклама:

Головне сьогодні