Чужу переписку в ICQ можна почитати за 30 гривень

— 30 вересня 2010, 10:56

30 гривень - саме стільки коштує можливість стежити за листуванням своїх близьких, друзів і колег у популярній програмі для спілкування ICQ.

Таку послугу пропонує один з інтернет-сайтів. Активувати її можна смс-кою або платежем WebMoney, пише "Сегодня".

За 30 гривень умільці запропонують вам послугу, коли один тиждень будуть дублюватися листування з усіх номерів ICQ, які вас цікавлять. Надалі кожен день шпигунства коштує 15 російських рублів (3,75 гривні).

Єдина складність - щоб читати чуже листування, потрібно обов'язково змінити налаштування в "асьці" того, за ким хочеш стежити - змінити адресу сервера з'єднання. Щоправда, читати вийде тільки ті повідомлення, якими людина обмінюється через змінену вами програму (тобто, якщо ви зламали "аську" на його робочому комп'ютері, то все, що він написав з домашнього, для шпигуна недоступне).

Раніше читати чужі повідомлення було привілеєм хакерів і внутрішніх служб безпеки компаній, що стежать, щоб ніхто не злив інформацію конкурентам.

"В Україні практично в кожній великій фірмі стежать за ICQ-листуванням. Неофіційно, звичайно. Всі комп'ютери підключені компанії до проміжного сервера, який фіксує все листування, ніяких змін у налаштуваннях самих ICQ-клієнтів робити не потрібно", - розповів співробітник служби безпеки великої української компанії.

А ІТ-фахівці говорять, що в інтернет-світі почуватися в безпеці взагалі не можна.

"Є приховані програми, які збирають і пересилають в потрібне місце інформацію про кожне ваше натискання клавіш. Вони можуть прийти по електронній пошті і активуватися на вашому комп'ютері, якщо ви відкриєте вкладення до листа. Або - з вірусом через інтернет", - пояснив комп'ютерний спеціаліст.

Звісно читати чужі листування - справа не законна. Тому, щоб убезпечити себе, творці сайту-шпигуна попереджають, що перехоплювати повідомлення можна тільки з дозволу того, чиє листування ви читаєте.

"Це їх не врятує. Вони все одно співучасники. Читати будь-які чужі листування, у тому числі по ICQ, - це, як мінімум, втручання в особисте життя (до 6 років в'язниці). Внутрішні служби безпеки також не мають права без дозволу співробітників стежити за їх листуванням. Це, до речі, має прописуватися в трудовому договорі", - говорить директор Гельсінської правозахисної групи Володимир Яворський.

Щоб не стати жертвою програм-шпигунів, айтішники радять оновлювати бази антивіруса, не реагувати на листи від незнайомців, не заходити на неперевірені сайти.

А щоб захистити "аську" - бажано виключати її, якщо надовго відходите від комп'ютера, зняти "галочку" входу зі збереженим паролем і перевіряти сервер підключення до ICQ - він повинен бути офіційним: login.icq.com.

Реклама:

Головне сьогодні