П'ята частина рослин на межі зникнення - вчені

— 30 вересня 2010, 11:54

Вчені досліджували більше 4 тисяч видів рослин і з'ясували, що 22% з них знаходяться під загрозою зникнення, пише Бі-Бі-Сі.

Із приблизно 380 тисяч видів відомих рослин багато які перебувають на межі зникнення у зв'язку зі скороченням середовища проживання, як правило в результаті зведення лісів під потреби сільського господарства.

На думку науковців, найбільша загроза нависла над тропічними рослинами.

Якщо раніше вчені концентрували свою увагу на окремих регіонах або найбільш уразливих рослинах, то об'єктами нинішнього дослідження були обрані зразки п'яти основних груп, що, на думку фахівців, дозволяє зробити найбільш обґрунтовані висновки.

Звіт був опублікований напередодні конференції ООН з питань біологічного різноманіття, яка відбудеться в жовтні у Нагої.

"Ми не може сидіти склавши руки і чекати, поки рослини будуть зникати, адже вони служать основою життя на землі, даючи нам чисте повітря, воду, харчування і паливо. Кожен наш подих - це взаємодія з рослинами, ми повністю залежимо від них", - заявив директор Кью-гарденз професор Стівен Хоппер.

Ботаніки побоюються, що багато видів рослин можуть зникнути до того, як їх властивості будуть вивчені, і фармакологія втратить багато потенційних лікарських препаратів на їхній основі.

У багатьох країнах, що розвиваються ліки на основі рослин часом є єдиними доступними медикаментами в лікуванні таких серйозних захворювань як малярія і лейкемія.

Інше побоювання пов'язано з тим, що люди все більше залежать від вузького кола рослин з обмеженою генетичною базою. Так, до 80% всіх споживаних у світі калорій людство отримує від усього лише 12 видів рослин.

На думку вчених, результати дослідження надають додаткову перевагу роботі, яка ведеться в Насіннєвому банку тисячоліття в парку Уейкхерст в графстві Сассекс, який є філією Королівського ботанічного саду Кью.

У Банку тисячоліття вже зібрано близько 1800 мільйонів насіння з усього світу. Всі зразки занесені в каталог і зберігаються в прохолодних підземних приміщеннях, щоб максимально продовжити їхнє життя.

У колекції є насіння рослин, які вже вважаються вимерлими, є там і зовсім сумні нагадування про минуле, наприклад, засушені листочки оливкового дерева з острова Святої Єлени в Південній Атлантиці і крихітний зразок ДНК цього вимерлого дерева, що дбайливо зберігається в морозилці.

Реклама:

Головне сьогодні