Астрономи відкрили "нову Землю"?

— 30 вересня 2010, 13:01

Журнал Astrophysical Journal розповідає про відкриття одразу двох нових планет у системі червоної зірки-карлика Gliese 581, здійснене завдяки співпраці професора з Університету Каліфорнії Стівена Вогта й представника Інституту Карнегі у Вашингтоні Пола Батлера.

Втім більшу цікавість астрономів викликає одна з них, Gliese 581g. Її розмір приблизно дорівнює трьом четвертям Землі, а орбітальний період становить 37 днів, повідомляє The Telegraph.

[L]

Планета знаходиться на відстані 20 світлових років від Землі, у сузір'ї Терезів. Один з її боків повернутий до зірки, тож його завжди огортає та прогріває денне світло, а на другому, навпаки, панує вічний морок.

За підрахунками вчених, середня температура на поверхні Gliese 581g становить від -31 до -12 градусів за Цельсієм.

Гравітація на планеті така ж, або трохи вища за земну, тож людина запросто змогла б ходити по її поверхні, каже Вогт.

На думку вчених, ймовірно, планета із назвою Gliese 581g є найбільш подібною до Землі серед колись відкритих планет, із високою вірогідністю наявності на ній життя.

"Одержані нами результати надають дуже переконливі аргументи на користь того, що потенційно планета може бути заселеною", - стверджує Вогт.

Висновки вчених базуються на 11-річних спостереженнях з обсерваторії W. M. Keck на Гавайях.

"Новітні технології, поєднані зі "старомодними" наземними телескопами, продовжують очолювати екзопланетну революцію", - каже Вогт.

Той факт, що Gliese 581g вдалося виявити відносно недалеко й за короткий час, наводить вчених на думку про існування багатьох подібних планет.

Реклама:

Головне сьогодні