Слони більше бояться не мишей, а мурах - вчені

— 7 вересня 2010, 10:46

Крихітні комахи (які потрапивши до хобота слона, можуть йому неабияк дошкуляти) виконують роль "охоронців" деяких видів дерев, стверджують науковці.

"Зграї мурах, що важать по 5 міліграмів кожна, здатні захистити дерева від тварин, важчих за них у мільярд разів", - стверджує представник дослідницького центру Мпала у Кенії та Університету Флориди Тодд Палмер.

"Це ще один приклад того, як маленькі речі керують світом", - зазначає він.

Фахівці з поведінки тварин свідчать, що попри поширену думку не існує підтверджень тому, що якісь ссавці відчувають страх перед гризунами, повідомляє The Daily Mail.

Те, що слонам насправді не подобаються мурахи, зрозуміли дослідники Палмер та його колега Джейкоб Коїн, помітивши, як кенійські вухаті велетні оминають деякі види дерев акації.

Голодні слони зазвичай об'їдають та затоптують дерева, що ростуть в африканській саванні. Втім вони воліють триматися подалі від акації drepanolobium, коли на її стовбурі є "охоронці" мурахи.

"Слони уникають цих дерев, наче дитина броколі", - стверджує Палмер.

Науковець пояснює це тим, що слонам не до вподоби, коли ці кусючі комахи потрапляють всередину їхніх хоботів.

"Слонячий хобот є справді чудовим органом, втім, здається, він є їхньою Ахіллесовою п'ятою, коли йдеться про двобій з розлюченою колонією мурах", - каже вчений.

Таким чином зупинити знищення африканських лісів та захистити тамтешні врожаї можна було б за допомогою штучного заселення колоній мурах на вразливі рослини, припускають вчені.

Адже через свій апетит слони здатні легко перетворити лісовий масив на пасовище.

"Великою проблемою в східній Африці є те, що слони псують сільськогосподарські культури, що є однією з причин того, що слонів переслідують й іноді убивають", - зазначає Палмер.

Реклама:

Головне сьогодні