Нові потужні антибіотики виготовлятимуть з мозку тарганів

— 9 вересня 2010, 11:44

Нещодавнє дослідження виявило, що тканини мозку й нервової системи тарганів здатні знищувати більше 90% таких бактерій як резистентний золотистий стафілокок (MRSA )та E-coli, не завдаючи при цьому шкоди людським клітинам.

Науковці виявили в складі цих тканин 9 різних молекул, що мають токсичний вплив на бактерії, повідомляє The Daily Mail.

"Ми сподіваємося, що ці молекули в результаті зможуть перетворитися на засоби лікування інфекцій MRSA та E-coli, що стають дедалі більш резистентними до існуючих препаратів", - розповідає аспірант Ноттінгемського університету Саймон Лі.

На думку дослідника, нові "тарганячі" антибіотики можуть стати альтернативою нинішнім лікам, які є ефективними, проте й мають серйозні та небажані побічні ефекти.

"Комахи часто мешкають у антисанітарному та негігієнічному середовищі, де вони стикаються із багатьма різноманітними типами бактерій. Тож є цілком логічним, що вони мають розвинені механізми захисту від мікроорганізмів", - пояснює Лі.

Наразі метою науковця є дослідження специфічних властивостей антибактеріальних молекул, що випробовуються нині на численних супермікробах.

"В супермікробів, таких як MRSA, розвинулася резистентність щодо стандартних методів терапії та лікування, що застосовується", - підтверджує куратор дослідження доктор Невід Хан.

"Вони продемонстрували здатність спричиняти невиліковні інфекції, й стали найсерйознішою загрозою у нашій боротьбі з бактеріальними захворюваннями", - каже він.

Науковець підкреслює, що, для подолання цієї загрози, сучасна медицина наразі украй потребує додаткових джерел для одержання новітніх протимікробних препаратів.

Реклама:

Головне сьогодні