Нові розцінки ВУЗів: перескласти іспит - 900 гривень

— 1 жовтня 2010, 17:11

Пропуски лекцій та семінарів без поважної причини тепер доведеться оплачувати незалежно від того, чи навчаються студенти за державні кошти чи за свої, повідомляє "Комсомольська правда в Україні".

Не секрет, що і раніше пропущені заняття можна було "закрити" за допомогою енної суми. Тепер же гроші студентів-прогульщиків повинні піти на зміцнення матеріально-технічної бази їхньої альма-матер.

Одним із перших нові розцінки стали відомі учням Таврійського національного університету імені Вернадського в Сімферополі.

"Вартість послуг оголосили на зборах голів студентських рад факультетів", - розповів студент ТНУ Андрій. "Але як буде відбуватися ця оплата, невідомо".

Ректор ТНУ запевняє, що вже сьогодні студентам пояснять усі тонкощі нових порядків.

"Скрізь в Україні вузи зараз запроваджують платні послуги, це нормально - ринкові відносини", - пояснює ректор Таврійського університету Микола Багров.

"Викладачі не будуть збирати гроші, усе піде через касу. Студент, який пропустив заняття, пише заяву в деканаті, оплачує в касі вартість відпрацьовування, приносить квитанцію. Тільки після цього він зустрічається з викладачем", - додав він.

Однак самі студенти сумніваються, що на ділі усі виявиться так просто і чесно, як обіцяють.

"Стягувати гроші за відпрацьовування і перездачі зі студентів можуть тільки через бухгалтерію", - наголошує координатор ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних. "Тому в жодному разі не давайте гроші особисто в руки викладачу або декану".

Слід нагадати, що звичайна студентська стипендія становить 650 гривень, підвищена - 700 гривень. А вартість відпрацьовувань коливається від 22 до 900 гривень.

Відпрацювати лабораторну роботу у доктора наук Таврійського університету коштуватиме 54 гривні, у доцента - 44, в асистента - 37. Розібратися з семінаром (у випадку пропуску більше 10% занять) влетить у доктора наук - в 40 гривень, доцента - 32 гривні, в асистента - 27.

Пропущені лекції (у випадку пропуску 30% і більше пар, платна консультація викладача протягом 4 годин) полегшать студентські кишені на 147 гривень - за заняття з доктором наук, 117 - з доцентом та на 96 гривень - з асистентом.

Відпрацьовування пари з фізкультуру або англійської мови коштуватиме у доктора наук - 50 гривень, у доцента - 30, в асистента - 22 гривні.

Найдорожчим задоволенням буде перескладання іспиту з комісією. За перескладання у професора доведеться заплатити 900 гривень, у доктора наук - 292, у доцента - 240, в асистента - 203 гривні.

Реклама:

Головне сьогодні