Легендарний замок у Свіржі віддадуть в приватні руки

— 11 жовтня 2010, 12:03

Знаменитий маєток XVI сторіччя з кількома десятками кімнат за законом залишиться в держвласності, а власник зобов'язується його полагодити, повідомляє "Сегодня".

Бізнесмен, що уподобав собі замок, нібито готовий вкласти в нього близько 100 мільйонів доларів.

Магнат уже їздив оглядати "хороми", і Новий рік хоче відсвяткувати вже у замку. Кажуть, він немісцевий, але основний свій бізнес веде на Львівщині.

На відміну від багатьох побратимів, Свірзький замок не схожий на руїну. У ньому хотіли зробити будинок відпочинку для Союзу архітекторів, але грошей на реставрацію не вистачило.

Довкола палацу ходили різні чутки аж до того, що він сподобався вищим чиновникам з Кабміну.

Директор Львівської галереї мистецтв, опікун замків Борис Возницький не задоволений, що графський маєток у Свіржі віддадуть: "Цей замок порівняно в гарному стані, хоч там і потрібен капремонт, з величезною територією й озерцем навколо, його просто хочуть привласнити. Треба віддавати інвесторам напівзруйновані замки".

Влада упевнена, що краще віддати стародавній маєток бізнесмену і врятувати від розрухи, ніж він лишатиметься без хазяїна.

У держави грошей на ремонт хронічно не вистачає (на рік для порятунку всіх замків Львівщини виділяють лише близько 15 мільйонів гривень). Нові власники зобов'язані крім самих замків полагодити дороги до них і створити інфраструктуру. Інакше з інвестором розірвуть договір.

Раніше на Львівщині бізнесменам віддали два замки - у Старому Роздолі й у Тартаковому.

"Старороздольський купили за безцінь 6 років тому за 460 тисяч гривень, а коштовних речей вивезли на мільйони доларів. Замок ніхто і не думає рятувати, він валиться", - ремствує Возницький.

Поки не почали лагодити і палац у Тартаковому, що пережив дві пожежі. Тут треба замінити дах, зміцнювати фундамент, ставити вікна-двері.

Волинський підприємець Ігор Новосад, що взяв під оренду замок кілька місяців тому, обіцяє взятися за ремонт із березня наступного року (першочерговий ремонт оцінив у 3 мільйони доларів).

На думку начальника львівського товариства охорони пам'ятників Андрія Салюка, замки можна віддавати підприємцям, тільки якщо вони їх справді відремонтують і пообіцяють водити туди екскурсії: "У Європі власники палаців періодично пускають відвідувачів у частину кімнат, з яких роблять музей".

Реклама:

Головне сьогодні