Ринок праці: кого шукають і коли чекати збільшення зарплат

"Пішли вакансії з сезонної роботи, на які набирали некваліфікований персонал. З'явилося більше пропозицій для офісних працівників", - розповідає Вікторія Котлярова, експерт порталу Jobs.ua.

Лідером за кількістю відкритих вакансій у вересні 2010, як і протягом всього року, залишається сфера продажів (22,2% від загального числа). Але за рахунок того, що в цій сфері багато резюме, менеджери з продажів у топ-п'ятірці посіли всього лише третє місце.

А от перше місце за затребуваністю серед роботодавців котрий місяць поспіль - у айтишників. Що і зрозуміло: зараз неможливо уявити роботу без IT-ресурсів, плюс до того наших профі переманюють західні компанії.

Також у вересні, за словами Вікторії Котлярової, було багато вакансій для менеджерів з продажу рекламних послуг. "Більшість великих компаній формують бюджет на рекламу в грудні. І на початку осені, у вересні-жовтні, їх активно набирають, щоб був час навчити новачка і він встиг сформувати базу", - коментує експерт.

Але в той же час на тлі загального росту в деяких сферах намітився спад. Так, раніше повідомлялося про збільшення вакансій для будівельників. Але у вересні пропозицій для них стало менше.

Нові будівництва не закладаються, а на ті, що відновили процес влітку, вже набрали людей. Також закінчується сезон активного приватного будівництва.

Однак лідером вересня серед аутсайдерів стали топ-менеджери. Вакансій для них - всього 1,8% від загального числа. "Причому їхня кількість стабільно зменшується на 1,5-2% щомісяця протягом 2010 року", - уточнила Марина Маковій, гендиректор міжнародного кадрового порталу hh.ua.

За кількістю резюме, розміщених на порталі hh.ua у вересні, на першому місці сфера "Початок кар'єри, Студенти" (30,8 % резюме), на другому - "Продажі" (26,3 %), на третьому - "Бухгалтерія, Фінанси" (24,1 %).

Будівництво та нерухомість - роботи стало менше

У вересні запрацювала державна програма підтримки будівництва "Доступне житло". Ті, хто стоїть на квартирному обліку, можуть одержати від держави без повернення та відсотків 30% від нормативної вартості житла.

У держбюджеті на 2010 рік виділено 390 мільйонів гривень (на 3 тисячі квартир). Частина грошей у вересні почала надходити у Фонд. Їх дають на "недострої" більше 70% готовності.

Здавалося, мають з'явитися нові вакансії. Але Сергій Костецький, аналітик консалтингової компанії SV Development, вважає, що програма не забезпечить збільшення зайнятості в сфері будівництва.

"Кошти з бюджету розподіляються на тендері, і компанія, що його виграє, вже має у своєму штаті весь потрібний персонал. Відсутніх викликають з довготермінових відпусток". Та ж ситуація і з торгово-розважальними центрами. "Планується будівництво кількох нових центрів, - каже Сергій Костецький, - але основна маса робочих місць під них вже є. А фінальні роботи там віддаються на аутсорсинг. З охоронних компаній беруть охоронців, із клинінгових - прибиральників і т.д.".

На об'єктах, де ведеться будівництво, можуть виникати перебої з оплатою. Віктор, виконроб з 25-річним стажем, у вимушеній відпустці вже тиждень.

"Моя бригада будує офісний центр. Але замовник зробив перерву в оплаті, - розповідає він. - Взагалі роботодавці зараз часто поводяться непорядно. Знають, що роботи мало, безробітних багато, тому користуються моментом. Людина може влаштуватися на об'єкт, розраховуючи на одні гроші, а одержить мізер".

Бажаючих влаштуватися на будівництво справді багато. Так, на неофіційній біржі праці в столиці, біля станції метро "Вокзальна", куди їдуть заробітчани з усієї України, у п'ятницю 8 жовтня стояли більше сотні чоловіків.

Посередники розповіли, що восени роботи менше, а бажаючих заробити - більше. "Тут в основному джерело робочої сили для дач, котеджів, - розповідає Максим, що посередник вже більше 6 років. - Зараз затребувані покрівельники, плиточники та інші люди на оздоблювальні роботи. Дуже потрібні хороші пічники. Вони будуть потрібні й у листопаді. А от фахівців для ремонтів квартир з неофіційної "біржі праці" клієнти просять не давати. Розумієте, тут контингент хоч і роботящий, але дуже питущий, люди зараз заощаджують, і не хочуть ризикувати. Намагаються знайти перевіреного майстра. Не беруть звідси на будівництво офісних центрів і критих паркінгів".

Зараз, за словами Максима, замовлень на 15% більше, ніж рік тому в цей час. Якщо порівнювати з літом, то менше: уже кінець сезону активного будівництва. Також Максим відзначає, що географія замовлень змістилася вбік Вишгорода: еліта хоче триматися ближче до президента. Як і раніше багато будують по Обухівській трасі.

Що стосується ріелторів, то восени для них не настала золота пора. Так очікуваного пожвавлення на ринку нерухомості не наступило. За даними компанії SV Development, у вересні в Києві було укладено 773 угоди купівлі-продажу житла, тоді як у серпні - 707.

Як і раніше зміна кадрів велика. "Заробіток - відсоток від продажів. Дещо перепадає затятим фахівцям. А новачкам сунутися нічого", - каже президент союзу фахівців з нерухомості Києва Ігор Однопозов.

Торгівля: лідирує за кількістю вакансій

Вже стало закономірністю, що сфера продажів у вересні - лідер по вакансіях. "У минулі роки була така ж тенденція, - каже Марина Маковій, гендиректор міжнародного кадрового порталу hh.ua. - У вересні 2009 у сфері продажів знаходилося 25,3% усіх вакансій, у вересні 2010 - 22%".

Вікторія Котлярова, експерт порталу Jobs.ua, пояснює це закінченням сезону відпусток і розширенням штату в деяких компаніях після літа. Багато вакансій і для торговельних представників. "У них сезонна зміна колективів, тому що агентам стає холодно бігати базарами", - пояснює Вікторія.

Фінанси: минув пік попиту на фахівців із проблемних кредитів

Протягом всього 2010 року, за даними міжнародного кадрового порталу hh.ua, вакансій у сфері "Банки. Інвестиції" прибувало - приріст складав щомісяця 0,4-0,5%. Як то кажуть, дрібниця, але приємно. Особливо з огляду на ситуацію в 2009 році, коли в банках були масові скорочення.

Але у вересні ця динаміка була порушена в кращу сторону для здобувача: за місяць число вакансій виросло вже на 2,3%. Як відзначає Наталя Голубнича, радник голови Наглядової Ради з питань персоналу АКБ "Юнекс", в основному набір нового персоналу пов'язаний з реструктуризацією фінансової установи або з розвитком яких-небудь напрямків її діяльності.

В основному це група банків, у яких були не дуже великі ринкові портфелі. Зараз вони розвиваються і поступово відкривають нові відділення. Так, нову філію в Києві відкрив Востокпромбанк. За даними кадрового порталу hh.u, найбільш затребуваними банківськими співробітниками були фінансові аналітики і фахівці з інвестицій.

"Також зараз набирають і, я думаю, на них і далі буде попит, фахівців із продажів банківських послуг у корпоративному і роздрібному сегментах зі своєю клієнтською базою, фінансистів і розумних програмістів для обслуговування банківських програм, касирів. При цьому конкурс здобувачів на ці вакансії досить високий. Як і раніше умови диктує роботодавець", - говорить Наталя Голубнича.

Цікаво, що, за її словами, минув пік попиту на фахівців із проблемних кредитів. "Утім вакансії для таких фахівців як і раніше є. Насамперед їх відкривають банки, у яких в період кризи істотно виросли проблемні портфелі і для яких ця діяльність затребувана".

Що стосується не банківських співробітників, Тетяна Соломенко, фахівець з підбору фахівців фінансового напрямку агентства Apple City, стверджує, що бухгалтери, аудитори, фінансові контролери, фінансові директори відгукуються на вакансії дуже активно.

"Але на глибокий жаль, аналізуючи вакансії на сайтах роботи і зі слів кандидатів, вакансій однозначно мало. Висновок: попит у фінансовій сфері перевищує пропозиції в співвідношенні 1:20".

Від страхових компаній реальних вакансій також з'являється мало. "На нашому порталі кількість вакансій для страховиків у десять разів менша, ніж, скажімо, для IT-шників. Основна маса пропозицій - на неповну зайнятість, оплата праці - відсоток від продажів страхових послуг", - констатує експерт порталу work.ua Марина Василиненко.

Зарплати: очікуйте підвищення наступного року

Рівень оплати праці у вересні в порівнянні з серпнем не змінився. Вікторія Котлярова, аналітик порталу Jobs.ua, відзначає ріст тільки у менеджерів з продажів. "Закінчився мертвий сезон у продажах в усіх (крім пива і морозива). Тому підвищують відсоток від продажів на 1%-1,5%".

Гендиректор рекрутингової компанії "Промоушн" Сергій Криворучко також підтверджує, що рівень зарплат стабілізовано в усіх напрямках. "Якщо комусь і пропонують більше, то через миттєвий попит".

У найближчі місяці змін не передбачається, тому що жовтень - це початок останнього кварталу року, і ніхто в цей час не переглядає зарплатну політику.

"Зараз багато компаній формують бюджет на наступний рік, - каже Марина Маковій, гендиректор міжнародного кадрового порталу hh.ua. - Ми прогнозуємо підвищення в наступному році на 15%".

Прогноз підтверджують і опитані роботодавці. Так, Надія Сіренко, начальник відділу винагород "МТС Україна", сказала, що в бюджеті компанії на наступний рік закладено відсоток від певної суми на збільшення зарплат. Але наскільки підвищать, вона не зізналася.

А Сергій Рудь, начальник департаменту по роботі з персоналом Erste Bank, розповів, що їхнім співробітникам підвищать оклади орієнтовно на 10%. "Однак цей крок буде залежати від фінансових результатів поточного року".

МсDоnаld's також планує підвищення в наступному році. "Зарплати ростуть у нас щорічно в перший і третій квартали. Останній раз підвищення склало в середньому 5%. Наступне планується в березні 2011 року. Розмір його залежатиме від фінансових успіхів компанії, інфляції, ситуації на ринку праці", - каже Михайло Шуранов, начальник відділу по зв'язках із громадськістю компанії.

За матеріалами "Сегодня"

Реклама:

Головне сьогодні