Названо дату першого сексу на Землі

— 14 жовтня 2010, 13:35

Риби були першими створіннями, які займалися сексом на Землі, йдеться у новому дослідження американських вчених.

"Це був не просто нерест, а справжній секс", - підкреслює автор дослідження Джон Лонг, віце-президент Музею природної історії Лос-Анджелеса.

Група науковців вивчили добре збережені скам'янілі ембріони вимерлих панцирних риб у формації Гого, що в Західній Австралії, пише Discovery News.

Незважаючи на те, що риби жили близько 380 мільйонів років тому, аналіз показав, що спаровування для них було звичайною справою. Виходячи з цього вчені зробили висновок, що першовідкривачами у сексі повинні були стати попередники цих риб.

Як зазначається у статті, самці поміщали сперму на зберігання в організм самки за допомогою особливого вусика, який був частиною черевного плавника.

ВІДЕО ДНЯ

Генетичний аналіз скам'янілостей показав, що гени, відповідальні за зростання наших кінцівок і черевних плавників риб, грали також роль у розвитку статевих органів наших далеких предків. Найцікавіше, що вони ж контролювали ріст щелепи.

Група вчених під керівництвом Лонга прийшла до висновку, що щелепи у риб розвинулися зовсім не для більш зручного годування, як прийнято вважати, а для полегшення спарювання.

До слова, найдавніші з риб - акули - і тепер використовують щелепу як раз для того, щоб утримувати самок за грудні плавці під час злягання.

Кілька років тому та ж група вчених оголосила про виявлення найстарішого свідоцтва живонародження на планеті. Вони знайшли викопну представницю роду Materpiscis, пов'язану пуповиною з ембріоном.

Реклама:

Головне сьогодні