У Британії відтворять перший у світі комп’ютер

— 15 жовтня 2010, 17:57

Британський вчений і ведучий популярного блогу, присвяченого точних наук, Джон Грехем-Каммінг збирає гроші, щоб відтворити так ніколи до кінця і не побудовану аналітичну машину Беббіджа.

Цей винахід XIX століття визнано в усьому світі як прообразу сучасних обчислювальних машин, повідомляє The Daily Telegraph.

Проект аналітичної машини був розроблений англійським математиком Чарльзом Беббіджем в 1837 році. Вчений розраховував побудувати працюючий екземпляр машини з міді та заліза, і працювати вона повинна була на паровому двигуні. Однак йому не вдалося забезпечити фінансування проекту, і машина так і залишилася купою креслень і малюнків.

Для втілення задуманого вченому потрібно 400 тисяч фунтів (близько 750 тисяч доларів). Засоби Грехем-Каммінг збирає за допомогою сервісу "банку обіцянок" PledgeBank.com, де він розмістив заявку з описом свого проекту.

В описі заявки вчений уточнює, що візьметься за проект в тому випадку, якщо під його закликом підпишуться не менше 50 тисяч людей, кожен з яких повинен пообіцяти, що пожертвує на створення апарата не менше 10 фунтів.

На даний момент свої підписи вже залишили більше 1600 осіб і ця цифра продовжує зростати. Деякі користувачі обіцяють інвестувати по 50, 100 і навіть 1000 доларів. Планується, що збір підписів завершиться 31 січня 2011 року.

У разі якщо ентузіасту вдасться створити машину, вона буде передана одному з британських музеїв.

До слова, спроби створити елементи машини Беббіджа робилися його молодшим сином Генрі Беббідж - з деталей, знайдених в лабораторії батька після його смерті.

Реклама:

Головне сьогодні