Вчені визначили ген, відповідальний за депресію

— 18 жовтня 2010, 14:05

Йдеться про ген MKP-1, який несе відповідальність за нормальну роботу головного мозку. У випадку ж посилення його активності, він здатен перешкоджати функціонуванню нейронів, які передають та обробляють інформацію, пише The Telegraph.

"Це може бути головною причиною, або, принаймні, одним з основних факторів порушення передачі сигналів, що призводить до депресії", - зазначає керівник дослідження професор Рональд Дюман.

[L]

Дослідивши зразки мозкових тканин пацієнтів, у яких за життя була діагностована депресія, науковці порівняли їх зі зразками, взятими у людей, що не страждали на цю недугу.

Активність MKP-1 в пацієнтів із депресією виявилася удвічі більшою. За такої умови ген здатен блокувати шляхи, необхідні для функціонування нейронів.

Складні фізіологічні процеси відіграють важливу роль в такому захворюванні, як клінічна депресія, вважають експерти. Це могло б стати поясненням того, чому 40% пацієнтів із депресією виявляються нечутливими до ліків.

Під час експериментів, що описує журнал Nature Medicine, команда професора Дюмана "вимкнула" MKP-1 в піддослідних мишей. Внаслідок чого гризуни набули стійкості відносно дії стресу.

Водночас тваринки із активованим геном проявляли симптоми, схожі на депресію.

Науковці сподіваються, що це відкриття допоможе в створенні нових методів ранньої діагностики та подолання цієї недуги. Новітній клас лікарських препаратів міг би виявитися ефективним у лікуванні пацієнтів, нечутливих до існуючих ліків.

Реклама:

Головне сьогодні