Люди дедалі частіше бачать сни у стилі стрічки "Початок" - науковці

— 20 жовтня 2010, 10:57

За сюжетом стрічки, герої Леонардо ДіКапріо та Еллен Пейдж подорожують у світі сновидінь, маючи здатність вигинати в небо вулиці, ходити по стінах або ж руйнувати кав'ярню самою лише силою волі.

Сюжет усвідомленого сновидіння в пересічної людини може бути й не настільки драматичним, але сам процес буде схожим. Саме почуття усвідомлення відрізняє таке сновидіння від звичайного - яскравого та реалістичного.

Людина, що перебуває в такому сновидінні, розуміє, що спить, і має змогу "керувати" подіями або ж просто спостерігати, як розгортається сюжет сну, повідомляє The Daily Mail.

Порівняно з 1980-ми роками кількість людей по всьому світі, які переживають усвідомлені сновидіння, зросла з 10% до 40%, стверджують дослідники.

[L]

Втім, науці досі мало відомо про те, що саме викликає такі сновидіння.

Як розповідає британський психолог, що очолює лабораторію сну при Університеті Свонсі, професор Марк Блегроув, "під час сну можливості людей змінюються", оскільки вони стають обізнаними стосовно ймовірності контролю над своїми сновидіннями.

"Це може бути сам лише факт, що люди читали або чули про це. Іноді я розповідаю людям про це під час лекції, а наступного дня хтось підійде до мене й скаже, що воно (сновидіння) в нього було", - каже він.

Дослідники з Гарвардського університету стверджують, що під час усвідомленого сновидіння деякі частини людського мозку виявляють такий же рівень активності, як і під час неспання.

Сама ж функція снів узагалі, а не лише усвідомлених, досі вченим достеменно не відома. Наприклад, керівник Центру досліджень сну Університету Лафборо, професор Джим Хорн називає сновидіння "мозковим кіно" - яке відволікає нас, аби втримати у стані спання.

Професор Блегроув вважає, що сновидіння допомагають нам повертати спогади, відображаючи величезний обсяг інформації, одержаної за 5-7 днів.

Кошмари ж зазвичай відображають п'ять основних людських страхів - падіння, переслідування, запізнення, відчуття паралічу або ж смерть близької людини. Чоловіки частіше бачать сни про насильство, тоді як у жіночих кошмарах частіше зустрічаються тяжкі втрати та сексуальні домагання.

Крім того, жінкам частіше сниться втрата волосся або зубів - що, ймовірно, означає їхній страх втратити свою красу.

Одне з попередніх досліджень також виявило, що жінкам кошмари сняться частіше, їхні страшні сни є більш інтенсивними та залишають по собі враження навіть після пробудження.

Реклама:

Головне сьогодні