На Місяці знайшли запаси води і срібла

— 22 жовтня 2010, 16:42

Відкриття було зроблено в результаті зухвалого експерименту, проведеного в минулому році, коли американське космічне агентство запустило в місячний кратер ракету зі швидкістю 5600 миль на годину, а потім за допомогою двох орбітальних супутників провело аналіз уламків.

Вчені виявили, що кратер містить воду у вигляді льоду, а також ряд інших ресурсів, таких як водень, аміак, метан, ртуть, натрій і срібло, пише Inopressa з посиланням на Wall Street Journal.

NASA оголосила про сенсаційне відкриття води на Місяці в листопаді минулого року. Тепер більш докладний аналіз даних - тема шести наукових робіт, висновки яких опубліковано в журналі Science: на Місяці набагато більше води, ніж можна було очікувати, її приблизно в два рази більше в концентрації, ніж у пустелі Сахара.

[L]"Там дійсно волого", - сказав Ентоні Колапрете, співавтор одного з досліджень і співробітник NASA Ames Research Center в Каліфорнії.

Він і його колеги вважають, що 5,6% всієї маси досліджуваного ґрунту з місячного кратера - це лід.

Присутність води не збільшує ймовірність того, що на Місяці колись було життя, оскільки об'єкт, що вивчається є одним з найхолодніших місць в Сонячній системі. Але значна кількість води підсилює аргументи для створення населеної місячної бази, з якої буде здійснюватися запуск інших космічних експедицій.

Вода важлива, так як її складові - водень і кисень - є основними інгредієнтами ракетного палива. Кисень також можна виділяти з води, щоб отримувати повітря для дихання.

Нагадаємо, Китай обіцяв висадити астронавтів на Місяці до 2025 року, Індія заявляла про плани зробити те ж саме до 2020 року. Японія хоче створити автоматичну місячну базу протягом десятиліття, що в перспективі забезпечить умови для організації жилої місії.

Реклама:

Головне сьогодні