Легені мають смакові рецептори - вчені

— 25 жовтня 2010, 17:39

Дослідники з Університету Меріленда, проводячи досліди на мишах, виявили смакові рецептори не тільки на кінчику язика, але і в легенях тварин. Це відкриття, говорять учені, може привести до створення нового препарату проти астми.

Експеримент показав, що при попаданні на рецептори гіркої на смак суміші у мишей відкриваються дихальні шляхи, що полегшує дихання, пише Бі-Бі-Сі.

Виявлені в легенях смакові сосочки відрізняються від смакових рецепторів у роті тим, що вони не посилають сигнал мозку. При цьому вони відповідають на подразнення гіркою субстанцією.

Вчених здивувала природа цієї "відповіді". Раніше передбачалося, що виявлені в легенях смакові сосочки служать захистом проти отруйних газів, викликаючи звуження дихальних шляхів. Однак експеримент з мишами довів зворотне - дихальні шляхи не стискуються, а, навпаки, відкриваються.

"Як виявилося, гірка субстанція відкриває дихальні шляхи глибше, ніж будь-який відомий протиастматичний препарат або інші ліки від хронічних легеневих захворювань", - розповів керівник дослідницької групи Стівен Ліггетт.

При астмі та інших легеневих захворюваннях гладкий м'яз, який огортає дихальні шляхи, скорочується, тим самим, утрудняючи дихання. Протиастматичні препарати, такі, як салбутамол, допомагають розслабити м'яз і відкрити дихальні шляхи.

Професор Ліггетт вважає, що інгалятор, наповнений гіркими речовинами, наприклад, хініном або сахарином, після якого залишається присмак гіркоти, може замінити або доповнити існуючі медикаменти. Ліггетт підкреслив, що включення в раціон гірких продуктів не полегшить астматичних нападів.

Професор Ясін Амрані з британського університету Лестера називає дослідження своїх колег з Університету Меріленда "обнадійливим". За його словами, в майбутньому можна буде зосередитися на відтворенні подібного ефекту для дихальних шляхів людини.

При цьому, зазначив Амрані, треба переконатися у тому, що субстанції з гірким смаком, які використовуються в експерименті не призводять до побічних ефектів, наприклад до запалення.

Директор британської дослідницької організації астми Великобританії Лін Меткаф визнала, що астматикам потрібні нові препарати, підкресливши, що більшість з 5,4 мільйона зареєстрованих у Великобританії людей з астмою не в змозі контролювати симптоми хвороби за допомогою існуючих ліків.

Реклама:

Головне сьогодні