Науковці виявили ген "сонливості"

— 26 жовтня 2010, 14:23

Науковці виявили ген, що відповідає за наш стан - чи прокинемося ми після сну оновленими і готовими до "денних атак", чи краще нас перевернути і залишили спати далі.

Люди з геном "сонливості" відчувають себе більш стомленими за інших, навіть після хорошого 10-годинного сну дві ночі поспіль, повідомляє The Daily Mail.

Дослідження, що опублікували в журналі неврології, може допомогти пояснити, чому одні люди постійно виглядають вибитими з колії, тоді як інші можуть бути щасливими після кількох годин сну.

[L]

В експериментах в США взяли участь 37 добровольців, у яких була виявлена генетична схильність до нарколепсії.

У перші дві ночі досліджень добровольцям дозволили спати по 10 годин. У наступні п'ять ночей вони спали лише по 4 години.

Інші 92 дорослих без генетичної схильності до сонливості спали за таким самим режимом.

У результаті виявилося, що ті, хто мав генетичну схильність до сонливості, почувалися втомленими незалежно від того, скільки спали вночі.

Вони також частіше прокидалися уночі, а тому у них лишалося менше часу на глибокий відновлювальний сон.

Науковець з Університету Пенсільванії Намні Гоел пояснює: "Цей ген може бути біомаркером (біологічним сигналом) для прогнозування, як люди реагуватимуть на позбавлення сну, що має наслідки для здоров'я і зачіпає мільйони людей в усьому світі".

"Це також може бути важливо для тих, хто працює в нічну зміну, часто подорожує через кілька часових поясів або просто втрачає сон через роботу або сімейні проблеми", - додає дослідник. "У будь-якому разі необхідні додаткові дослідження".

Разом з тим науковці зауважують, що відсутність сну - не завжди погано.

Недавні дослідження виявили, що всупереч загальнопоширеному переконанню в доцільності семигодинного сну, ті, хто сплять менше - живуть довше.

Реклама:

Головне сьогодні