Найнезвичайніша контрабанда: лемури в бляшанках і золоті цвяхи

Щодня прикордонники й митники повідомляють про контрабанду. Тільки цього тижня охоронці кордонів у різних областях нашої країни затримали: вантажівку з 21 ящиком сигарет, 9 ящиків горілки, 6 кг екстракту опію.

Але бувають і зовсім вже неймовірні знахідки. Так, сім папуг жако з Червоної книги, дитинча шимпанзе, мавпу мона, великооку лорі (нічний примат, схожий на лемура) і двох дитинчат нільських крокодилів намагалися провезти через контроль львівського аеропорту миротворці, що повернулися з Ліберії в червні минулого року.

Крокодилів примудрилися впхнути в півторалітрову пляшку з-під води, а крихітного лорі утрамбували в бляшану з-під оливок, просвердливши в ній дірочки для повітря. Зв'язаних макак з папугами упакували в рюкзаки та тісні коробки.

Контрабандних африканських звірят накачали снодійним, щоб не видали себе. Оскільки миротворці проходять спрощений контроль, то сподівалися без проблем минути його з живим вантажем, за який розраховували виручити на чорному ринку більше 50 тисяч доларів.

Але прикордонний пес Бакс знайшов екзотичних "нелегалів". Їх відправили в приватний звіринець у Криму.

Ще тисячу контрабандних черепашок затримали 1 квітня 2008 року співробітники транспортної міліції Харкова. Кожна з них була щільно обмотана скотчем. Їх віз провідник потяга "Ташкент-Харків" у рюкзаках і речових мішках.

Середньоазіатських степових черепах швидше за все везли на суп у ресторани або на продаж у приватні колекції (вид, що зникає, занесено до Червоної книги, браконьєри часто відловлюють їх для заробітку).

Тимчасовим вимушеним притулком для черепах став Харківський зоопарк. Тут змогли дати притулок і обігріти 960 тварин, 50 були у важкому стані, у багатьох знайшли запалення легень. Тоді довелося збирати гроші на їхнє лікування і годування по всьому місту - в день одна черепашка "проїдала" 36 копійок.

Порушення-курйози: партія лівих кросівок і удав на голову

Найчастіше контрабандисти і їхні виправдання викликають лише сміх. Наприклад, кілька років тому пасажир потяга "Харків-Москва" віз партію кросівок на... ліву ногу і не задекларував їх. Мовляв, такий вантаж не вважається комерційним ("праву партію" збирався перевезти пізніше).

А в Луганській області затримали хлопця з кількома тисячами упаковок презервативів. Його аргумент: "Для себе". Але ще більш неймовірною була відмовка контрабандиста, що провозив 2,5 т очищених горіхів: "Для любої бабусі".

А от на початку 2000-х польський комерсант запевняв, що 94 тисячі майок і трусів не на продаж: "До кінця життя буду міняти без усякого прання". Ще 800 жіночих блузок нібито призначалися подругам і родичкам.

А наш співвітчизник, перетинаючи з контрабандною білизною кордон з Білорусією, був ще спритніший - надягнув на себе відразу 16 трусів, 4 спортивних костюми і 3 штанів!

Повеселив харківських митників і чоловік, який віз до Росії золотий червонець. Щоб не втратити раритет, він дбайливо поклав монету в обкладинку паспорта, який потім... віддав прямо в руки прикордонникам.

Ще одна цікава байка присвячена нелегальному перевезенню удава. Розповідають, що на кордоні Білорусії гад вибрався зі схованки на стелі купе й упав на голову митників.

Інший контрабандист зафарбував стародавню картину гуашшю - така собі абстракція. Але митники запідозрили неладне через багату золочену раму. До слова, шахраї часто клеять поверх старих ікон сучасні картинки.

Таємне "вікно в Європу"

Жива контрабанда - це не тільки нещасні тваринки і птахи. Не рідкість у схованках - нелегальні мігранти. Так, у лютому цього року в Закарпатті затримали мікроавтобус "Івеко". Виміри показали, що його довжина всередині - коротша за визначений розмір, прикордонники запідозрили схованку. І точно: у "подвійному салоні" шириною всього 35 (!) см ховалося три жінки, громадянки Молдови.

10 років тому "улов" прикордонників Волині був ще більше. "Наприкінці 90-х нашу увагу привернули три автобуси "Неоплан". Вони виконували регулярні рейси, незважаючи на те, що пасажирів там практично не було. І щоб нам не мозолити очі - заїжджали і виїжджали з України через різні області: то через нашу, то через Львівську", - розповідає офіцер прикордонних військ у запасі Богдан Козуб.

"У результаті вирішили ретельно оглянути автобуси. І от собаки гавкають на корпус, щось чують, а ніяких слідів схованок немає - усюди оригінальні шви. Допомогло те, що справа була зимою. Автобус простояв добу на морозі, і його пасажири не витримали - самі вийшли", - продовжує Богдан Козуб.

"Виявилося, що в салоні була схованка. Туди подавали воду, повітря, тепло - але тільки коли працював мотор. Ще два автобуси ми "лускали" як насіння. Усього затримали приблизно 50 нелегалів. Кожний платив перевізнику близько 1000 доларів, щоб потрапити в Європу".

Із секретом: у хлібі і туалеті

Розмаїтість контрабанди і способи, якими її перевозять, не перестають дивувати стражів кордону.

Так, у листопаді 2009 року на пункті пропуску "Успенка" (Ростовської області) увагу прикордонників привернув українець. Він йшов у Росію пішки, нервував, стривожено оглядався. При цьому ніс із собою лише пакет із продуктами: консерви, пляшку горілки, батон. Саме в останньому і лежала пляшечка для дитячого харчування з 1300 мг ртуті! До слова, ціна 1 кг металу - від 1000 доларів.

А на Луганщині популярні таємні трубопроводи для перекачування дизпалива. "Рекордна довжина труб з Росії до нас була більше 3 км", - розповідає прес-секретар Луганського прикордонного загону Ігор Плетень.

"От цього року затримали чотирьох контрабандистів з установками для горизонтального буріння. Насоси, що перекачують дизпаливо, зазвичай ховають у покинутих будинках прикордонних сіл", - додає він.

Пік "трубоконтрабанди" прийшовся на 2007-2008 роки - тоді виявляли до 16 "соляропроводів" на рік, у 2010-му їх було всього п'ять.

Справа в тому, що ціна на дизпаливо поступово порівнюється в наших країнах, і якщо раніше на літрі солярки можна було "підняти" більше гривні, то зараз різниця лише 60 копійок.

Ще одне ноу-хау Луганщини - підпільна канатна дорога. Над прикордонною річкою Тисою натягнули трос, яким переправляли тюки з речами.

На Західній Україні теж є ріки, через які йде кордон і... контрабанда - автомобільні шини використовують як плоти: на них ставлять обгорнені в целофан блоки сигарет і підтягують на інший берег мотузкою.

Є контрабандисти, які не розмінюються на дрібниці. Так, цього року в Україну спробували провезти військовий вертоліт. Везли його із США за підробленими документами. У супровідних паперах значилося, що техніка - пасажирська, але експерти з'ясували, що це військовий розвідник Messerschmitt (вартість близько 3 мільйонів гривень).

Досить незвичайною контрабандою займалися і деякі водії, що їхали з Німеччини. На митному пункті вони йшли в "чоловічу кімнату", знімали там змішувач і тайкома везли його в Україну (у нас за цю сантехніку можна виручити 100 доларів). Тепер на багатьох постах нашим водіям просто забороняють виходити з авто.

А у вересні цього року через українсько-молдовський кордон намагалися провести скрипку, якій 300 років! Але зацікавив фахівців навіть не вік інструмента, а ледь помітний штамп: Antonio Stradivari.

На аукціонах ціна такої знахідки - до 3,5 мільйонів доларів. А всього у світі збереглося близько 500 інструментів цього майстра.

Крім скрипки 59-річний житель України віз монету номіналом 5 рейхсмарок 1937 року, набір барабанних тарілок. Як стверджують прикордонники, усе це було розкидано по багажнику, а не лежало в схованках. Водій їхав через "зелений коридор" і не розраховував на ретельний обшук. Видала нервозність.

Рекорди: 12 мільйонів доз, два мішки валюти і тисячі "камінчиків"

Цього року співробітники СБУ прикордонної служби і митниці затримали в Одеському порту найбільшу на сьогодні партію кокаїну - 1200 кг (з Венесуели). На чорному ринку 12 мільйонів доз можна продати більш ніж за 180 мільйонів доларів.

Далі маршрут "порошку" йшов через Івано-Франківськ. Тут спецслужби затримали 5 осіб з України, Росії, Німеччини та Болгарії.

У лютому 2009 року 22-річний харків'янин намагався провезти через зелений коридор 4,5 мільйони доларів. Під обшивкою мікроавтобусу Volkswagen Transporter правоохоронці, увагу яких привернули заклепки різного кольору в салоні авто, знайшли 45 пачок (на них були печатки американського банку) 100-доларових купюр.

Затриманий відповідати на запитання тоді відмовився, під час огляду навіть намагався залякати прикордонників, погрожуючи їм голосними іменами людей з харківської влади.

Два мішки грошей йшли по організованому каналу в Росію, до них вели сліди луганського бізнесмена, але цю версію слідство відмело. Швидше за все, це була спроба легалізувати "тіньовий" прибуток.

У вересні цього року в аеропорті Сімферополя СБУ затримала українку, що прибула рейсом Стамбул-Сімферополь - у маленькому пакеті у неї було 3,5 тисячі діамантів. Вагу контрабанди в СБУ не називають - з речдоком працюють експерти, але відомо, що камені були доволі невеликими "стразиками".

СРСР: поцілунок на сотні тисяч доларів

Існувала контрабанда і в часи СРСР. Як розповідає начальник Центрального музею прикордонних військ України Олександр Філь, у країну намагалися ввезти побутову техніку, одяг; вивезти - антикваріат, коштовності.

Ікони "їхали" переважно в Західний Берлін; килими ручної роботи з Вірменії та Карабаху - у США, Ліван; діаманти - в Ізраїль і США.

У брежнєвські часи прогриміла історія про "Соньку-діамант". Відома львівська рестораторша і місцева багатійка Софія збиралася емігрувати в Штати, де вже жили її діти.

Жінка намагалася переправити частину капіталу за бугор. Але оскільки вивезти гроші або коштовності через митницю було неможливо, вона придумала передати дітям один зі своїх діамантів за допомогою... поцілунку.

Прощаючись в аеропорті зі знайомим, що відлітали в Америку, Софія поцілувала його в губи, перекотивши зі свого рота в його пристойних розмірів брюлик вартістю кілька сотень тисяч доларів.

Це відбулося вже після прикордонного контролю - чоловіку дозволили повернутися до тих, хто проводжав, для прощального поцілунку. Контрабандистку взяли одразу. Львів'янка погоріла лише через те, що напередодні проговорилася комусь зі знайомих про хитрий план.

На Русі: золоті цвяхи і пудель з подвійною шкірою

Про контрабандистів ХІХ сторіччя складено чимало легенд і байок. Деякі з них нам переказав Михайло Павлов з Києва, офіцер прикордонних військ у запасі.

Отже, на одну з митниць Росії донесли: "Купець везе кілька кг золотих злитків". Тому обшукали його з особливою старанністю. Ящики, в яких комерсант віз мануфактуру, оглянули в пошуках подвійного дна, простукали, шукаючи схованки, кожну річ перебрали - безрезультатно. Так ні з чим відпустили.

А пізніше купець хвастнув колегам, у чому секрет, - цвяхи, якими були збиті ящики (і покриті фарбою), відлиті... із золота. Але заднім числом, як то кажуть не піймали - не злодій.

Ще одна легенда: поміщик посперечався з начальником митниці (на 100 тисяч рублів проти маєтку), що провезе через кордон мережива й діаманти на суму 10 тисяч рублів.

Парі прийняли і в призначений день до кордону під'їхала коляска з дворянином. Митники перерили все. Зняли обшивку, обшукали кучерів. У відчаї, на друзки розрубили екіпаж.

Вдосталь насміявшись дворянин запитав: "Огляд закінчено?" - і побачивши смутний кивок митників, підізвав до себе свого пуделя. На очах в онімілих солдатів він ножем розпоров шкіру улюбленця. Виявилося, що хитрун обернув дворнягу в овечу шкіру, де і сховав контрабанду, а ноги і морду собаки пофарбував білилами.

Але кмітливістю відрізнялися не тільки дворяни. На австро-угорському кордоні через ріку побудували "підводну канатну дорогу" - до мотузки прив'язували ємність зі спиртом і опускали на дно.

На тому березі злочинці витягали ємність і щоб не викликати підозр, переливали "окаянну" у звичайне цебро. Мовляв, зачерпнув водиці, йду додому... Слід зауважити, що, на думку митників, фразу: "Хто не ризикує - той не п'є шампанське", - придумали контрабандисти, адже спиртне завжди обкладалося митом.

А один із найнезвичніших способів контрабанди "зеленого змія" придумав англійський лорд - він заливав спиртне в манекен слуги. Митники так і не здогадалися, що поруч з живим кучером сидить опудало.

Матеріал газети "Сегодня"

Реклама:

Головне сьогодні