Астрономи відкрили систему зірок, що нагадує більярдну гру

— 10 листопада 2010, 15:30

NN Serpentis, розташована на відстані 1670 світлових років від Землі, складається з двох зірок, червоного карлика та білого карлика, що обертаються одна навколо одної по надзвичайно малій орбіті.

Земля знаходиться в тій самій площині, що й бінарна зіркова система, тож астрономи мають змогу спостерігати затемнення білого карлика червоним кожні три години та сім хвилин, пише The Telegraph.

[L]

Неймовірна частота затемнень допомогла дослідникам вловити невеличкі, але значущі відхилення в орбітах зірок, що можуть пояснюватися присутністю та гравітаційним впливом двох гігантських газових планет.

В повному обсязі результати спостереження науковців описує журнал Astronomy and Astrophysics.

"Двоє газових гігантів мають різні маси, проте насправді вони можуть бути приблизно однаковими за розміром, і фактично також бути такого самого розміру, що й червоний карлик, навколо якого вони обертаються", - пояснює представник фізичного факультету Університету Уорвіка професор Том Марш.

Якщо провести паралель зі схемою, яку ми бачимо в нашій власній зірковій системі, де газові гіганти мають переважно жовтий або блакитний колір, то важко уникнути порівняння вигляду цієї системи з гігантським фреймом снукеру - із червоною кулею, двома кольоровими та білим карликом в якості битка.

"Якщо ці планети народилися разом із їхніми батьківськими зірками, вони мали б пережити драматичну подію мільйон років тому: коли первинна зірка збільшилася до червоного гіганта, змусивши вторинну зірку спуститися до нинішньої малої орбіти", - каже представник Університету Шеффілда професор Вік Діллон.

"Орбіти планет мали б зазнати величезних порушень", - зазначає він.

Імовірно, планети сформувалися відносно нещодавно. Проте в будь-якому випадку, передрікає астроном, на орбіти зірок та планет цієї системи невдовзі чекає величезний "струс". Причиною цієї події стане білий карлик - "битка", що перебуває в серці системи.

Реклама:

Головне сьогодні