Вчені уперше знайшли рекордно молоду "чорну діру"

— 16 листопада 2010, 14:30

Американські астрономи виявили в космосі наймолодшу "чорну діру". Вона розташована досить близько до нашої Сонячної системи - всього в 50 мільйонах світлових років.

Вік "чорної діри" - всього 30 років, причому встановити точний вік подібного космічного об'єкту вченим вдалося вперше, повідомляє "ТСН" з посиланням на АР.

Фахівці NASA знайшли це явище за допомогою рентгенівського телескопу "Чандра", який знаходиться на орбіті.

Співробітник Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики, астрофізик Деніел Патнауд заявив: "Сьогодні ми хотіли б представити вам докази того, що ми виявили наймолодшу "чорну діру" в безпосередній близькості від нашої галактики. Ця діра з'явилася в результаті вибуху гігантської наднової зірки, який помітили близько 30 років тому".

Родовід "чорної діри" відомий, і це, схоже, сенсація в науковому світі. Вчені знають, як з'являються діри - це залишок від вибуху наднової SN 1979 C в галактиці, що знаходиться від Землі в 50 мільйонах світлових років.

Астрофізик NASA Кімберлі Уївер підкреслила: "Дійсно, важливе значення має не стільки те, що ця "чорна діра" - наймолодша з найближчих до нас, а те, що ми знаємо точну дату її народження. Ось це справді вперше".

Телескоп "Чандра", що досліджує "чорну діру" - космічна обсерваторія, що вивчає всесвіт за допомогою рентгена.

Реклама:

Головне сьогодні