У 2011 році через брак студентів закриватимуть вузи?

— 18 листопада 2010, 11:16

У 2010-му році абітурієнтів було 392000 (в тестуванні брали участь 430 тисяч), а в наступному буде майже відвічі менше - лише 192 000.

Причина в тому, що це - діти, народжені у 1993-1994 роках - у період найжорстокішої кризи в країні, коли людей цікавило елементарне виживання, а не питання продовження роду, пише "Сегодня".

Щоправда, для самих випускників це гарна новина - їм буде простіше поступити до вищих навчальних закладів на бюджет.

Від нестачі абітурієнтів постраждають насамперед приватні і невеликі державні регіональні вузи, вважає заступник голови парламентського комітету з питань освіти Максим Луцький.

"Вузи не доберуть встановлені ліцензійні обсяги. Буде суттєво скорочено держзамовлення - воно буде пропорційний кількості випускників. Найбільша проблема - жорстка конкуренція за студентів-контрактників, їх буде дуже мало, але ж це гроші, за які живе вуз", - зауважив чиновник.

Тобто вузи зможуть, у кращому випадку, заповнити бюджетні місця, але на контракт брати вже буде майже нікого. Той факт, що вуз не добере студентів, вдарить і по викладачах.

"Вузу потрібно забезпечити їх навантаженням, щоб вони отримали зарплату. Тепер же навантаження буде менше і годин теж менше. Відповідно, вузи будуть відмовлятися від викладачів-сумісників, розраховуючи лише на свій склад", - пояснює Луцький.

У маленьких вузах стурбовані - побоюються, що через дефіцит випускників багатьом доведеться закритися.

"У нас завжди був пристойний конкурс, але він, безумовно, знизиться. Виживуть найкращі вузи", - говорить ректор Тернопільського національного педагогічного університету Володимир Кравець.

На його думку, кількість бюджетних місць сильно урізати не будуть: "Трохи знизять планку, але ж не на 150 000!".

"Держзамовлення знизять, швидше за все, удвічі. Але є побоювання, що коли кількість випускників знову зросте, його можуть не повернути до колишніх обсягів", - зазначив координатор громадської ініціативи "Студентський захист "Андрій Черних.

Очікується, що у 2012 році буде схожа ситуація з абітурієнтами, а от у 2013-му випускників буде близько 400 000.

Реклама:

Головне сьогодні