Чиновники провалили конференцію з ВІЛ та СНІДу за 2,5 мільйони?

— 19 листопада 2010, 18:36

Конференція з питань ВІЛ/СНІДу, що проходила в Києві з 17 до 19 листопада, виявилася провальною.

З такою заявою в п'ятницю виступили представники громадських організацій зі всієї України, що брали участь у заході.

"Конференція, що коштувала 2,5 мільйони гривень, і яка називається "За кожне життя - разом!", провалилася. Ми не разом! Мета, поставлена перед конференцією - діалог між владою, громадянським суспільством і лікарями - не досягнута", - заявив з трибуни Сергій Маковєєв, регіональний представник всеукраїнської мережі ЛЖВ.

"У нашому місті немає ліків для лікування ВІЛ-позитивних дітей. Тому матері на око ламають пігулки для дорослих, щоб врятувати своїх малят. А вчора голова комітету з питань протидії ВІЛ/СНІД МОЗ України Світлана Черенько брехала нам з трибуни, що жодна людина в Україні не померла через відсутність ліків", - сказав Дмитро Андрейченко, активіст із Черкас.

За словами представників громадських організацій, національну конференцію проігнорували міністр охорони здоров'я Зиновій Митник, міністр у справах сім'ї, молоді і спорту Равіль Саффіулін, голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва, секретар РНБО Раїса Богатирьова, омбудсмен Ніна Карпачова.

На конференцію не з'явилися жоден із заявлених представників Міністерства економіки і Міністерства фінансів.

За оцінками ВООЗ, 360 тисяч українців живуть сьогодні з діагнозом ВІЛ, і щорічно ця цифра збільшується в геометричній прогресії.

Україна посідає одне з перших місць у Європі за темпами поширення ВІЛ/СНІД. Тільки за 10 місяців 2010 року в Україні зареєстровано 20 тисяч нових випадків інфікування ВІЛ. Щодня від СНІДу помирає 12 українців.

Реклама:

Головне сьогодні