Тест

З 1 грудня більшість ліків продаватимуть лише за рецептом

Таких препаратів буде 70%. До того ж, у приписах медиків зобов'яжуть указувати діючу речовину латиною, а не назву препарату, повідомляє ТСН.

"З першого грудня буде рецептурний відпуск ліків", - наголосив міністр охорони здоров'я України Зиновій Митник.

За словами міністра, українців відучуватимуть самолікуватись, а медиків змусять пригадати латинь. Згодом у рецептах писатимуть не комерційну назву ліків, а речовину, що діє.

"У зв'язку з тим, що ми давно не виписували рецепти - ми втратили навички писати латиною і це навантаження на лікаря", - розповіла Ірина Пилипенко, завідувач дитячої поліклініки.

Як повідомили в міністерстві, рецепти виписуватимуть у двох примірниках. Один залишатиметься в аптеці і зберігатиметься там упродовж трьох місяців.

Експерти підкреслюють, що рецепт має бути юридичним документом, згодом і фінансовим. Так, з ним легше доводити помилки медиків.

Тому похід за знеболювальним чи антибіотиком з наступного місяця відбуватиметься лише через кабінет лікаря. Збільшення черг у лікарнях та поліклініках для міністра не аргумент.

Контроль за ліками посилюють, проте не уточнюють, якою буде відповідальність аптекарів за продаж ліків без рецепта.

UPD: Прес-служба МОЗ уточнила, що безрецептурні ліки як і раніше можна буде купувати в аптеках без рецепту.

"Зміни відпуску ліків будуть стосуватись лише лікарів і фармацевтів та будуть введені з метою посилення контролю за виписуванням та відпуском рецептурних лікарських засобів", - пояснюють у відомстві.

Рецептурні ліки можна буде придбати в аптеці або аптечному пункті. А з аптечних кіосків, нагадують в МОЗ, відпускати рецептурні ліки заборонено.