Тест

Від пасивного паління помирає 600 тисяч людей, третина - діти

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, третина тих, хто помирає від пасивного куріння - діти, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Дослідження, яке проводилося в 192 країнах, виявило, що особливо небезпечним пасивне куріння є для дітей. Вони ризикують захворіти на астму, запалення легенів та можуть стати жертвами синдрому раптової дитячої смерті.

[L]

Пасивне куріння, тобто вдихання повітря, забрудненого тютюновим димом від активних курців, спричиняє хвороби серця, дихальних шляхів та рак легенів.

"Це допомагає нам зрозуміти справжній вплив тютюну", - каже Армандо Перуґа з програми боротьби з тютюнопалінням "Ініціатива без тютюну" при ВООЗ, яка провела дослідження.

ВООЗ особливо стурбована тим, що внаслідок хвороб дихальних шляхів гине 165 тисяч дітей, переважно у Південно-Східній Азії та Африці. Ця група найбільш вразлива до пасивного паління.

"Суміш інфекційних хвороб та пасивного паління є смертельним поєднанням", - каже Перуґа.

Окрім підвищеного ризику захворіти на хвороби дихальних шляхів, легені у дітей, які змушені вдихати дим курців, розвиваються повільніше.

За даними дослідників, 2004 року 40% дітей, 33% чоловіків, які не палять, та 35% жінок, які не палять, були змушені дихати тютюновим димом внаслідок пасивного паління.

У результаті впливу пасивного паління, за оцінками, 379 тисяч людей загинуло від хвороби серця, 165 тисяч - від хвороб дихальних шляхів, 36900 - від астми і 21400 - від раку легенів.

Згідно з дослідженням, найбільше людей, які потерпають від пасивного паління - у Європі та Азії, а найменше у Північній і Південній Америці, Африці та східному Середземномор'ї.

У результаті пасивного паління у світі помирає 281 тисяча жінок.