Найвпливовіші люди планети від Forbes

Перше місце у десятці Forbes посів очільник компартії Китаю Ху Цзиньтао. 67-річний політик, який керує найбільшою кількістю людей на планеті. Він вправляється у диктаторському контролі над більш ніж 1,3 мільярдами громадян, що становлять одну п'яту частину населення планети.

На відміну від західних колег, Цзиньтао під силу повертати річки, зводити міста, саджати за ґрати дисидентів та цензурувати інтернет, без втручання надокучливих чиновників та судів.

Ху Цзиньтао

Обігнавши нещодавно Японію за розміром економіки, Китай посів другу сходинку після США. Та, за достовірними оцінками, за 25 років він перевершить і саму Америку, щоправда, не за показниками на душу населення.

Другу сходинку в рейтингу посідає президент США Барак Обама. Його демократична партія відчула потужний удар на проміжних виборах, втративши перевагу в Палаті Представників та ледь втримавши її в Сенаті.

Барак Обама

Це досить велике приниження для минулорічного лідера рейтингу найвпливовіших. Втім американський керманич може втішатися тим, що керує найбільшою (за витратами) та найсмертоноснішою в світі армією, а також найдинамічнішою економікою. Крім того Обамі належить неофіційний титул "Лідера вільного світу".

Король Саудівської Аравії Абдулла бін Абдул Азіз аль-Сауд, який посідає третю сходинку, є абсолютним володарем пустелі, в якій розташовані найбільші в світі запаси нафти та два найсвятіші місця Ісламу.

Державна нафтова кампанія Saudi Aramco володіє резервом у 266 мільярдів барелів - п'ятою частиною усього відомого запасу планети (за сьогоднішніми нафтовими цінами це 22 трильйони доларів).

Абдулла бін Абдул Азіз аль-Сауд

86-річний володар поступово просуває соціальні та правові реформи, зберігаючи при цьому добрі відносини із глибоко консервативними релігійними установами.

Офіційним спадкоємцем королівського престолу є 82-річний крон-принц Султан бін Абдул Азіз Аль-Сауд. На випадок недієздатності обох правителів створено спеціальний комітет з вищих князів.

На четвертій сходинці перебуває російський прем'єр Володимир Путін. Він і досі є впливовішим за власноруч ним підібраного очільника держави Дмитра Мєдвєдєва.

Володимир Путін

Колишній офіцер КГБ, швидше за все, змістить свого протеже в 2012-м уроці, припускає Forbes. Допоки ж йому все одно належить останнє слово на одній дев'ятій поверхні Землі.

На п'ятій сходинці опинився папа римський Бенедикт XVI, який має найвищу на землі владу над 1,1 мільярдами душ - однією шостою всього земного населення.

Затятий традиціоналіст, понтифік засуджує відділення держави від релігії, споживацтво та моральний релятивізм, жорсткий контроль народжуваності, одностатеві шлюби та посвячення жінок у священики.

Папа римський Бенедикт XVI

Втім саме Бенедикт XVI став першим папою, який потиснув руку священику-жінці і так само першим, хто відвідав Вестмінстерське абатство з часів Протестантської реформації.

На шостій сходинці опинилася канцлер Німеччини Ангела Меркель - одна з найвпливовіших жінок на планеті. Цього року головна жінка Німеччини покращила свій результат, адже в минулорічному рейтингу вона посідала 15 сходинку.

Ангела Меркель

На сьомому щаблі рейтингу опинився прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. Він наймолодший прем'єр Британії за останні 198 років.

Свій рід Кемерон веде від короля Вільгельма IV (та його фаворитки Дороті Джордан). Дехто називає прем'єрство Кемерона "другим пришестям Маргарет Тетчер".

Девід Кемерон

На восьмій сходинці розташувався голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке. У 2009-му журнал "Time" визнав його людиною року, але серед найвпливовіших він дещо здав - минулого року він посідав 4 місце.

Бен Бернанке

На дев'ятій сходинці знаходиться друга жінка у цьому рейтингу - Соня Ганді. Незважаючи на італійське походження та католицизм, Ганді має виключний вплив на 1,2 мільярда жителів Індії.

Соня Ганді

Нещодавнє обрання на рекордний четвертий строк в якості лідера Партії Конгресу посилило її статус справжньої спадкоємиці династії Неру-Ганді.

Замикає десятку найвпливовіших людей Білл Гейтс. Найбагатша людина Штатів він умовив 40 багатіїв світу пообіцяти пожертвувати більшу частину своїх статків на благочинність протягом свого життя.

Білл Гейтс

Сам Білл Гейтс вже не найбагатша людина планети, адже пожертвував на благі діла близько 30 мільярдів доларів.

Фото Reuters та з сайту прем'єр-міністра Росії

Реклама:

Головне сьогодні