Перші люди, що коли-небудь з'явилися на фото

— 5 листопада 2010, 18:19

Ці невідомі люди випадково увійшли до історії світової фотографії. Знімок чоловіка, якому чистить взуття хлопчик, був зроблений піонером фотографії Луї Дагерром у 1838-му році на паризькому бульварі дю Тампль.

Цю світлину було виконано Дагерром за допомогою дагеротипії, одного з перших методів фотографії, який потребував кропіткої обробки вкритої сріблом пластинки задля формування на ній зображення, повідомляє The Daily Mail.

"Це вид на бульвар дю Тампль у Парижі", - написав блогер Gig Thurmond, який першим помітив на фото людські постаті.

У той час, коли було зроблено фото, рух бульваром мав би бути досить жвавим. На світлині ж відобразилися лише чоловік та хлопчик. Адже саме вони були єдиними, хто залишався на місці достатньо довго.

"Аби досягти такого зображення (це була одна з перших його спроб), він (Дагерр) відкрив хімічно оброблену металеву пластину на 10 хвилин. Інші люди того дня проходили або проїжджали в екіпажах, але, тому що вони рухалися, їх не видно", - пояснює блогер.

"Цей анонімний тьмяний чоловік є першою людиною, яку було сфотографовано. Також є дуже слабкий образ чистильника, який схилився над своєю роботою", - написав він.

Цьому знімку передували примітивніші форми фотографій. Перше витримане фото було зроблено в 1826-му році Жозефом Нісефором Н'єпсом за допомогою суміші срібла та крейди, яка темнішала під дією світла.

Дагерр натомість обробляв вкриту сріблом мідну пластинку йодом. Для "проявки" зображення він піддавав її дії випарів ртуті та нагріванню.

Одержане завдяки цьому методу зображення було значно чіткішим, і тому дагеротипія стала першим популярним способом фотографування.

Реклама:

Головне сьогодні