Запропоновано нову гіпотезу появи кілець Сатурну

— 13 грудня 2010, 11:53

Робота дослідника опублікована в журналі Nature, а коротко про неї пише портал ScienceNOW. Сатурн оточений кількома кільцями, що обертаються в екваторіальній площині планети.

Кільця складаються з фрагментів розміром від кількох мікрометрів до кількох метрів і які більш ніж на 90 відсотків представляють собою водяний лід.

"Класична" гіпотеза, що припускає, що кільця є залишками сатурніанського супутника, зруйнованого під впливом гравітації газового гіганта, не може пояснити такий склад кілець - у них занадто мало скельних порід.

Автор нової роботи припустив, що газовий гігант поглинув не один, а кілька своїх супутників - вони притягувалися Сатурном, наближалися до нього по спіралі і, зрештою, зіштовхувалися з планетою.

При цьому крижані компоненти супутників, більш легкі, ніж скельні породи, викидалися в космічний простір і поглиналися іншими супутниками, що потім також поглиналися газовим гігантом.

У результаті на орбіті планети утворився дуже незвичайний супутник, що складається з твердого скелястого ядра і величезної крижаної оболонки.

Коли цей супутник зіштовхнувся із Сатурном, на орбіту планети було викинуто величезну кількість льоду. Діаметр окремих фрагментів коливався від 1 до 50 кілометрів, але за кілька мільярдів років у результаті зіткнень шматки льоду отримали сучасні розміри.

Нещодавно астрономи запропонували гіпотезу, що пояснює походження незвичайних малесеньких місяців Сатурна, яких дуже багато і діаметр яких не перевищує 50 кілометрів.

На думку вчених, ці супутники утворилися також з вини надзвичайно сильної гравітації газового гіганта.

За матеріалами "Лента.ру"

Реклама:

Головне сьогодні