Тест

Дід Мороз для малечі: ціна чуда і як не накликати шахраїв

Вартість чуда для малюків залежатиме від часу відвідин казкових персонажів, програми, кількості дітей та замовлених персонажів. Якщо казка створюватиметься для групи діток (від чотирьох), потрібно буде доплатити 10-15% від суми. Тривають програми від 15 хвилин до 1 години.

Відтак в столиці Дід Мороз коштуватиме від 250 гривень. Цінова кульмінація припадає на Новорічний вечір та становить в середньому 1200 гривень. Якщо ж "старому" допомагатиме його онука, доведеться додати до вартості ще 100-300 гривень. Деякі агентства пропонують замінити звичну Снігурку на ляльку Барбі. Послуги білобородого старця із західною лялькою коштуватимуть від 1000 гривень. Проте така екзотика не надто популярна, зізнаються в одному зі столичних агентств з організації свят.

Свита Діда Мороза

Замовляють казкових персонажів додому зазвичай для діток 2-6 років, віддзначають в агентствах. Якщо ж виникло бажання вразити старших, то батьки обирають ще помічників для Діда Мороза та його онуки.

З року в рік незмінно затребуваними залишаються клоуни та пірати. Цього ж року ще й зайці, які тільки зрідка обходяться без сірого вовка із "Ну, постривай". Все популярнішими стають ростові ляльки, які в середньому коштують 400 гривень.

Щоб поєднати приємне із корисним, агентства пропонують підучити англійську із казковими персонажами. Вартість такого англомовного Діда Мороза обійдеться в середньому у 700 гривень.

Можна змусити Діда Мороза залізти через вікно з мішком подарунків, тоді як Снігурка, що ввійшла через двері, вже готуватиме дітлахів до появи білобородого дідуся. Коштуватимуть такі альпіністські трюки "старенького" в середньому 3000 гривень. Проте замовники не часто дають можливість розім'яти кістки новорічному дідові, зауважують в агентствах. Українці надають перевагу дуетові Діда та його онучки, що заходять через вхідні двері.

Можна отримати і листа "від справжнього Діда Мороза" в середньому за 40 гривень. Чи особисто поспілкуватись із ним по телефону - за 100 гривень.

На сході країни послуги Діда оцінюють дещо скромніше - від 200 гривень.

Оголошення від Морозів, які готові навідатись до дітей на заході країни, трапляються тільки зрідка. Оцінюють західноукраїнські Діди Морози свої послуги від 100 гривень за 15 хвилин.

30-хвилинна програма за участю Діда Мороза та Снігурки обійдеться в 450-650 гривень, залежно від дати замовлення.

Береженого всяк береже

Подарунок дітлахам варто підготувати самому завчасно та непомітно передати Діду Морозу. Проте працівник карного розшуку МВС України Микола Рощин рекомендує віддати подарунок в агентство напередодні свята. Таким чином можна буде перевірити, чи прийшов замовлений Дід чи шахрай, який не знає, що повинен подарувати.

"Випадки (шахрайства) такі є. І з кожним роком їх все більше", - ділиться Микола Рощин.

"Минулого року четверо постраждалих звернулись до правоохоронців, через шахрайство казкових персонажів. Проте в основному, люди не повідомляють міліцію через сором", - додає він.

Щоб свято пройшло без неприємних сюрпризів, правоохоронці рекомендують не замовляти послуги через інтернет чи по телефону. Варто особисто побувати в офісі агентства, що пропонує послуги казкових персонажів. Перевірити, скільки часу працює компанія та чи організовує інші свята. Не завадить поспілкуватись із майбутнім новорічним гостем, обговорити деталі: повідомити вік дітей, їх кількість, побажання та час, коли навідається Дід Мороз в гості.

Якщо замовляли тільки бороданя, а він прийшов зі свитою, не варто відчиняти двері, радить Микола Рощин. До того ж, достатнім буде привітання в коридорі домівки. Не потрібно запрошувати казкових гостей в покої, та ще й випивкою пригощати, попереджує правоохоронець.

Фото з сайтів babayka.com.ua, kloun.in.ua