Армагеддон-2012: найпопулярніші сценарії кінця світу

Вторгнення прибульців / підтвердження позаземних контактів

З часів виходу "Війни світів" Герберта Уелса ще чимало фантастів зверталися до теми вторгнення прибульців. Страх перед такою атакою - з боку мешканців Марса, істот з-за меж нашої галактики або з інших вимірів, зростає або зменшується в залежності від рівня тривоги населення, спричиненої "земними" загрозами.

Прибічники цієї теорії посилаються на зростаючу кількість свідчень появи НЛО, імовірну аварію таємничого диску в Роузвеллі, штат Нью-Мексико, в 1947-му, а також на фото й відео дивних об'єктів у небесах.

Факти: Фотографії, відео, офіційні заяви, які доводять той факт, що уряди країн по всьому світу вже понад 50 років відслідковують активність НЛО, розповіді викрадених тощо. Але хіба все це вказує на те, що колись у майбутньому, не кажучи вже про 2012-й рік, нас захопить раса сірих гуманоїдів з великими чорними очима?

Нібіру / Планета Х / Полинь

Тисячі форумів та сайтів стверджують, що десь на початку ХХІ століття досі невідома планета зіштовхнеться із Землею або пройде дуже близько, знищивши тим самим цивілізацію або призвівши до катаклізму планетарного масштабу.

Нібіру була вигадана письменником Захарією Ситчином наприкінці 1960-х років. За його книгою, Нібіру - це планета нашої сонячної системи, яка кожні 3700 років проходить через внутрішню систему. Дехто вважає, що Нібіру є коричневим карликом, сестрою Сонця, і що до кінця цього року її вперше вдасться побачити.

Факти: Їх дуже мало. Дані NASA про відкриття десятої планети в 2005-му році, яка, як дехто вважає, може пройти близько до Землі в 2012-му. Втім, ця десята планета, напевно, не увійде до внутрішньої системи.

Сонячна катастрофа

Це один зі сценаріїв кінця світу, пов'язаний з кінцем календаря майя, який справді може мати наукове підґрунтя. За ним, величезний спалах або викид газів з Сонця в грудні 2012-го поглине Землю.

Факти: Наявність деякої кореляції між 11-річним сонячним циклом та часовими циклами календарю майя, втім, цей доказ не є переконливим. Вчені визнають, що в далекому майбутньому Сонце справді зможе перетворитися на червоного гіганта та поглинути Землю, але відбудеться це аж ніяк не у 2012, а не раніше, ніж за 5 мільярдів років.

Зсув магнітних полюсів

Чимала кількість апологетів теорії судного дня вірить у неминучість істотної зміни магнітних полюсів Землі, що порушить обертання планети та призведе до катастрофічних подій. Багато хто певен, що про це знали ще древні єгиптяни та індіанці майя, а уряд досі тримає ці секрети в таємниці.

Факти: Досліджуючи магнітні мінерали в осадових породах у Норвегії, науковці переконалися, що північний полюс за останні 20 мільйонів років змістився більш ніж на 50 градусів.

Втім, провидці апокаліпсису та вчені мають різні прогнози щодо того, коли ж може статися зміщення полюсів. На думку геологів, цього слід чекати не раніше, ніж за мільйон років.

Супервулкан

Виверження супервулкану, що перевершить будь-яке виверження в історії. Дослідники вважають, що це станеться, коли рівень магми в земній корі підніметься і вона не зможе знайти виходу.

Тони уламків та отруйних газів опиняться в атмосфері, світ зануриться у так звану ядерну зиму, запуститься льодовиковий період, що, в гіршому випадку, призведе до зникнення життя на деяких частинах планети.

Факти: Існування так званої суперкальдери, що розташована під Єллоустонським парком у США. Зображення, одержані з супутників у останні роки, свідчать про зміни в русі розплавленої породи на глибині в 16 кілометрів під поверхнею. Наразі ніхто не в змозі спрогнозувати, коли відбудеться викид з кальдери та чи станеться таке взагалі.

Третя світова війна

Страх перед наступним масштабним конфліктом існує від моменту закінчення Другої світової війни. Найближче до перспективи обміну ядерними ударами між Радянським Союзом та США світ перебував у 1962-му році, під час Кубинської ракетної кризи.

Факти: У глобальні конфлікти здатні перерости війни між Індією та Пакистаном, між Північною та Південною Кореєю. Крім того, тривогу викликає збільшення потужності Китаю та реакція на це з боку Сполучених Штатів.

Масовий тероризм

День 11 вересня 2001-го року дав початок страхам, що Аль-Каїді або іншій терористичній організації вдасться заволодіти зброєю масового знищення. Колишньому віце-президенту США Діку Чейні приписують висловлювання, буцімто йому не дають спокою думки про грибоподібну хмару над американським містом.

Факти: Осама бін Ладен заявляв, що його організація володіє кількома ядерними пристроями. Були побоювання щодо "вільної" ядерної зброї з колишнього СРСР, зокрема, так званих "валізок". Втім, вагомих доказів, що будь-хто справді має таку зброю, немає.

Нафтова криза

Дехто вважає, що попит на чорне золото перевищить пропозицію вже до 2020-го року. Знов-таки, дехто прив'язує нафтову кризу до кінця календаря майя. Нестача нафти може потягти за собою серйозні наслідки, якщо врахувати, що більшість економік від неї залежать.

Факти: Нафтова криза є практично реальною, тож постає два питання: коли вона відбудеться та чи встигне світ знайти альтернативне джерело палива.

Загибель бджолиних колоній

Взимку 2008-го року більше третини промислових бджолиних господарств США вразила невідома пошесть. Робочі бджоли зненацька гинули, і лише самотня королева лишалася блукати порожніми рамками. Схожий феномен мав місце у Франції, Бельгії, Португалії та Іспанії.

Серед причин загибелі бджіл називали ураження кліщами, віруси, кліматичні зміни, вплив мобільних телефонів, втім, істинного винуватця виявити так і не вдалося. Ліків також не було знайдено. Між тим в інших країнах спостерігаються нові випадки захворювання, що свідчить про можливість виникнення пандемії, яка може призвести до зникнення медоносних бджіл.

Факти: Окрім втрати врожаїв меду, відсутність бджіл може мати фатальні наслідки для багатьох важливих сільськогосподарських культур, як то соя, бавовна, деякі види горіхів, виноград, яблука та соняшник. Майже третина світових продуктів харчування напряму залежить від бджіл.

Екологічна катастрофа

Популярною мантрою сьогодення є зміна клімату або глобальне потепління, створене руками людини. У минулі десятиліття також чимало говорилося про забруднення, виснаження ґрунтів, руйнування озонового шару та неминучий льодовиковий період.

З іншого боку, чимало хто вважає ідею глобального потепління змовою, тоді як насправді за останні десять років світ "охолодився".

Екологічна катастрофа, викликана нестримним глобальним потеплінням, токсичне отруєння морів або частини залюднених територій світу, зникнення деяких ключових видів (наприклад, бджіл) матиме величезний вплив на цивілізацію та зможе зробити непридатними для життя окремі частини світу.

Факти: деякі вчені спростовують факт підвищення середньої температури в останнє сторіччя, попри дані Міжурядової комісії зі змін клімату. Крім того, не слід забувати про Кліматгейт - скандал, приводом для якого став витік інформації, що дав привід припустити деякі маніпуляції з кліматичними даними з боку науковців Університету Східної Англії.

Головний науковий консультант уряду Великобританії професор Джон Беддінгтон наголосив на тому, що неточність у деяких аспектах кліматичної науки не повинна бути виправданням бездіяльності. Фахівці NASA повідомили, що минуле десятиріччя стало найгарячішим за всю історію, що є підтвердженням нестримності глобального потепління.

Нью-Йоркський Інститут космічних досліджень Годдарта засвідчив, що середня глобальна температура зросла на 0,8 градуса за Цельсієм порівняно з 1880-м роком.

За матеріалами The Daily Telegraph

Реклама:

Головне сьогодні