Кубинці запасаються милом та зубною пастою

— 31 грудня 2010, 09:35

У середу уряд країни оголосив: з початком Нового року предмети особистої гігієни виключаються зі списку товарів, що субсидуються державою. Цей список називається "лібрета", повідомляє Бі-Бі-Сі.

Рішення було прийнято в рамках реформування кубинської економіки, що страждає від величезного державного боргу.

Раніше з "лібрети" були виведені горошок, картопля й сигарети, однак поки в числі субсидованих залишаються цукор, боби, м'ясо, рис, яйця, хліб та інші продукти, що складають базовий раціон харчування громадян Острова Свободи.

У четвер протягом усього дня державні магазини в Гавані були повні: покупці намагалися якомога швидше обміняти свої картки на предмети гігієни. Очікується, що з Нового року ціна мила виросте з 65 кубинських центів до 5 песо, тобто з 3 до 22 американських центів.

"Ми, кубинці, вміємо виживати, - зазначила 70-річна Роза Мартинес, з якою кореспондент Reuters поспілкувався в магазині La Copa. - Ніхто не перестане митися просто тому, що виростуть ціни на мило".

Президент Куби Рауль Кастро намагається витягнути країну з глибокої економічної ями за допомогою скорочення державних витрат, підвищення продуктивності праці і розширення приватного сектора.

Карткову систему ввів його старший брат Фідель, лідер кубинської революції 1959 року, однак Рауль хоче згодом її позбутися, оскільки вона, за словами нинішнього президента, занадто дорога і до того ж заохочує в людях лінощі.

Реклама:

Головне сьогодні