У Вірменії знайшли найдавнішу виноробню в світі

— 11 січня 2011, 17:29

У печері в горах на південному сході Вірменії були знайдені виноградний прес і судини для бродіння, вік яких оцінюється в 6 тисяч років.

Це найбільш ранній з відомих на сьогоднішній день прикладів повного циклу виробництва вина, сказав один з керівників розкопок археолог з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі Грегорі Арешьян.

Про відкриття виноробні оголосило Національне географічне товариства США має, знахідка буде описана на сайті журналу Journal of Archaeological Science, пише Бі-Бі-Сі.

Древнє виноробне господарство було розкопано в районі, де і раніше знаходили предмети доісторичного побуту. Зокрема, тут було знайдено найдавніший шкіряний черевик, якому було 5,5 тисяч років.

У печері археологи знайшли неглибокий басейн діаметром близько метра, з якого рідина могла зливатися в глибокий бак.

Як передбачається, басейн служив пресом: люди топтали грона винограду ногами, сказав Арешьян.

На місці розкопок знайдені виноградні кісточки, залишки м'якоті і численні висушені стебла лоз. Кісточки належать до того ж виду виноградної лози - Vitis Vinifera Vinifera, - з якої вино виготовляється і сьогодні.

Проте в стародавній культурі вино, ймовірно, виготовлялося для якихось ритуальних цілей: прес розташований в місці, оточеному могилами.

За словами Арешьяна, вік виявленого виноробного господарства підтверджує, що люди почали вживати вино більше 6 тисяч років тому.

У той час, до якого належить знайдений у Вірменії виноробний прес, виноградна лоза вже вирощувалася, говорить Патрік Макговерн, науковий директор лабораторії біомолекулярної археології при музеї Університету Пенсільванії у Філадельфії.

Досі найбільш раннім зі збережених свідчень древнього виноробства вважалася могила єгипетського фараона Скорпіона I, вік якої - 5,1 тисяч років.

Реклама:

Головне сьогодні