Науковці: воду на Місяць могли принести комети

— 12 січня 2011, 13:52

Представник Відділу земних та планетарних наук, заслужений професор Ларрі Тейлор із колегами дійшли до такого висновку в ході дослідження зразків каміння, привезених з Місяця в рамках місії "Аполлон".

Учені застосували технологію вторинно-іонної мас-спектрометрії, повідомляє Science Daily.

"Це відкриття змушує нас звернутися до точки відліку, до самого формування Землі та Місяця", - говорить Тейлор.

"До нашого дослідження ми гадали, що Земля та Місяць після Великого вибуху одержали ті самі летючі компоненти, просто в різній кількості. Наша ж робота проливає світло на інший формуючий чинник, який ми лишили поза увагою - комети", - каже він.

На думку науковців, Місяць утворився внаслідок зіткнення Землі з об'єктом, який за розміром дорівнював Марсу. Іноді його називають Тейя. З уламків, які було викинуто внаслідок вибуху, згодом і утворився супутник нашої планети.

За теорією Тейлора, в той час спостерігалася "течія" комет, або ж "брудних айсбергів", які потрапляли як до Земної, так і до Місячної системи. Однак, на відміну від сухого Місяця Земля вже мала на той момент чимало води, тож не зазнала значного впливу.

Натомість Місяць на той момент являв собою щось на кшталт "плавильного котла у космосі", куди потрапляли кометарні речовини, в тому числі й вода.

Власне, місячна вода не є водою в звичному для нас сенсі, її молекула не має формули Н2О. Радше, вона містить потрібні інгредієнти - кисень та водень. Вони містяться в тамтешніх породах та, за умови нагрівання, можуть вивільнитися й утворити воду. Це має велике значення для подальшого освоєння космосу.

"Ця вода могла б дозволити Місяцю стати "заправкою" в небі. Космічні кораблі витрачають 85% свого палива на те, аби вибратися з гравітації Землі. Це означає, що Місяць міг би стати сходинкою до інших планет. Місії можуть заправлятися на Місяці, із рідким воднем та рідким киснем з води, коли прямують до глибшого космосу, до таких місць як Марс ", - говорить вчений.

Реклама:

Головне сьогодні