Тест

"Вікіпедії" виповнюється 10 років

Джиммі Вейлз заснував найбільший інтернет-довідник 15-го січня 2001-го року після невдалого запуску "закритої" (що не є вікі-сайтом, над змістом якого користувачі можуть працювати спільно) енциклопедії Nupedia, пишуть Вести.ру.

Десять років по тому на сайт заходять більше 440 мільйонів унікальних відвідувачів в місяць.

У "Вікіпедії" налічується 26 мільйонів статей, над якими працюють близько 100 тисяч авторів-добровольців по всьому світу. Крім того, версії сайту існують більш ніж 260 мовами світу.

Генеральний директор "Вікіпедії" Сью Гарднер у інтерв'ю AFP зазначила, що онлайн-енциклопедія приваблює користувачів своїм всеосяжним характером.

"У ній у багато-багато разів більше матеріалу, ніж у будь-якому друкованому довіднику за всю історію людства", - підкреслила Гарднер.

Вона також висловила впевненість у тому, що "Вікіпедія", над підтримкою якої в робочому стані і розвитком якій працюють близько 50 осіб по всьому світу, буде завжди носити некомерційний характер.

15 листопада минулого року Вейлз оголосив про початок чергового збору пожертву у фонд Wikimedia Foundation, відповідального за роботу сайту. У результаті "Вікіпедії" вдалося зібрати рекордну суму за всю свою історію - більше 16 мільйонів доларів.

До фонду надійшло близько 500 тисяч пожертвувань з 140 різних країн, а середній розмір одного внеску склав 22 долари. Глава "Вікіпедії" повідомив, що гроші будуть спрямовані на оплату інфраструктури, персоналу, грантів та інших витрат.