Кохання вимикає мізки - вчені

— 18 січня 2011, 15:05

Ще у попередніх дослідженнях команда науковців під керівництвом Іво Махачке з Віденського університету встановила, що у крові морських свинок, які мають пару, знаходиться вищий рівень так званих гормонів щастя і кохання, зокрема, окситоцину.

Стан закоханості спричиняє сильні зміни в організмі, оскільки поведінка та когнітивні функції перебувають під впливом одночасного високого рівня різних гормонів і нейротрансміттерів, пояснюють учені.

Тепер вони хотіли дослідити дію цієї "біохімії" на здатність піддослідних орієнтуватися у просторі, навчатися і запам'ятовувати нову інформацію, пише Німецька хвиля.

Під час експерименту вчені аналізували, чи відрізняються здібності у гетеросексуальних морських свинок-одинаків і нещодавно створених пар. Тварин спочатку упродовж кількох тижнів тримали поодинці або у нових парах, а потім протягом багатьох днів випускали у лабіринт, де вони мали знайти смачну їжу. Місце, де лежали ласощі, весь час залишалося незмінним.

"Закохані" свинки щоразу починали процес пошуку знову, натомість "самотні" згадували про вже знайдене напередодні місце і швидко діставалися туди. Як виявилося, тварини-одинаки могли значно поліпшити свої здібності. З кожним днем кількість їхніх помилок і часу, потрібного, щоб дістатися до їжі, зменшувалися.

Натомість "закохані" морські свинки не демонстрували позитивної динаміки. Тварини, які перебували у парах, знаходилися у стані надмірної фіксації на партнері. Тому концентрація уваги на орієнтації в лабіринті в них була меншою.

Крім того, у крові пар також було зафіксовано підвищений рівень гормону стресу кортизолу. У "самотніх" тварин перед початком експерименту було зафіксовано значно нижчий показник цього гормону, ніж у "закоханих".

Це вказує на менше навантаження на гіпокамп - зону мозку, де обробляється інформація від різних сенсорних систем, тому вони показували кращий результат просторового сприйняття.

Водночас, незважаючи на результат експерименту, Махачке вбачає у довгостроковій перспективі більше позитивних результатів саме у тварин, які живуть парами. Адже попередні експерименти на пацюках і мишах засвідчили, що стабільні тривалі соціальні стосунки поліпшують пам'ять і здатність навчатися. Свої висновки науковці оприлюднили у виданні "Physiology & Behaviour".

Реклама:

Головне сьогодні