Дослідники виявили, що акули не розрізняють кольори

— 19 січня 2011, 13:49

Дослідивши очі 17 різних видів цих тварин, вчені встановили, що в їхній сітчастій оболонці є лише один тип "колбочок". Так називаються зорові клітини, що чуттєві до кольору.

Людське око містить три типи колбочок, що реагують відповідно на синє, зелене та червоне світло. Це дозволяє більшості людей розрізняти по-різному пофарбовані предмети, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Своє дослідження акулячого зору Натан Скотт Харт та його колеги з Університету Західної Австралії й Університету Квінсленда опублікували у журналі Naturwissenschaften.

[L]

Доктор Харт пояснює, що їхнє відкриття допоможе запобігати нападу акул на людей, а також створити рибальські снасті, в які потраплятиме менше акул.

"Наше дослідження показує, що акулам для виявлення цікавих об'єктів важливіше чітко бачити їх на загальному тлі, ніж визначати колір", - пояснив він.

"Знаючи це, ми зможемо розробити таке покриття купальних костюмів і дощок для серфінгу, що зробить їх менш помітними для акул, а отже, менш привабливими", - додав науковець.

В очах семи з 17 досліджених видів акул були виявлені колбочки тільки одного кольору. В інших чутливих до кольору клітин не було взагалі. На думку вчених, це ознака повної колірної сліпоти.

Зате в сітківці всіх цих тварин виявилася безліч "паличок" - елементів, чуттєвих до слабкого світла.

Реклама:

Головне сьогодні