Культивація винограду почалася вісім тисяч років тому в Закавказзі

— 21 січня 2011, 08:29

Шон Майлс з Корнельського університету (США) і його колеги порівняли геноми тисячі зразків одомашненого винограду Vitis Vinifera Vinifera і дикого підвиду звичайної Vitis Vinifera. З'ясувалося, що людство лише почало досліджувати генетичну різноманітність виноградної лози.

«Згідно з археологічними свідченнями, культивація винограду почалася на півдні Закавказзя. І потім, приблизно 5 тисяч років тому, одомашнений різновид виду Vitis Vinifera досяг західної частини Родючого півмісяця і долин Йордану і Єгипту. Результати нашого аналізу не суперечать цим даними, вказуючи на Близький Схід як на місце одомашнення винограду», - кажуть вчені.

Надалі Vitis Vinifera Vinifera потрапив до Європи. Втім, питання про те, як західноєвропейський дикий виноград вплинув на генетику домашнього, залишається відкритим, пише Компьюлента з посиланням на USA Today.

Дане дослідженн, опубліковане в Proceedings of the National Academy of Sciences, показало, що інтрогресія мала місце, але в цілому стародавні виноградарі з великим небажанням схрещували різні сорти, що призвело до їх уразливості.

Наприклад, трохи більше століття тому філоксера (виноградна тля) спустошила багато виноградників Італії і Франції, розоривши величезну кількість сімей.

З іншого боку, схрещування слід проводити максимально обережно, щоб не нашкодити нинішнім високоякісним сортам.

Нагадаємо, нещодавно у Вірменії, на батьківщині домашнього винограду, був виявлений найстаріший винний прес, вік якого оцінюється в 6 тисяч років.

Реклама:

Головне сьогодні