Тістечка та фастфуд можуть призводити до депресії - вчені

— 27 січня 2011, 16:02

"Порівняно з людьми, які їх (шкідливі жири) не споживають, ваші шанси збільшуються на 42%", - говориться в публікації про результати дослідження, проведеного університетами Наварри та Лас Пальмас де Гран Канаріа.

"Ми виявили, що оливкова олія та поліненасичені жири (яких багато в рибі) захищають від психічних захворювань та пов'язані з меншим ризиком депресії", - повідомив керівник дослідження Мігель Анхель Мартінес Гонсалес виданню El Mundo.

Це відкриття, основні тези якого опублікував науковий журнал Plos One, могло б пояснити той факт, що у північній частині Європи спостерігається більше випадків депресії, ніж у південній.

"У таких країнах як Іспанія та Греція, ми споживаємо більше овочів та, що є найбільш значущим, використовуємо чимало оливкової олії. В Голландії, Норвегії, Данії й так далі споживають більше молочних продуктів (насичених жирів), багато хліба, змащеного маргарином (із транс-жирами) та промислової випічки", - пояснив дослідник.

Науковці близько 6 років спостерігали за щоденним раціоном та способом життя 12059 осіб, враховуючи ймовірний вплив інших факторів на психічне здоров'я піддослідних.

"Ми помітили, що 30% депресій можна було б віднести (на рахунок) підвищеного споживання шкідливих жирів", - зазначили вчені.

На сьогоднішній день від такої недуги як депресія страждають близько 150 мільйонів людей по всьому світі. Виявляється, викорінити цю глобальну проблему здатна допомогти проста дієта.

Водночас, дослідникам з французького інституту INSERM вдалося виявити безпосередній зв'язок між метаболічним синдромом та погіршенням пам'яті у пацієнтів після 65 років.

Результати цього дослідження днями надрукував журнал Neurology.

Науковці виявили: люди, що страждають на високий тиск, ожиріння та діабет, мають на 20% більшу вірогідність виникнення порушень у цій ментальній функції.

Реклама:

Головне сьогодні