За секс і агресію відповідає одна ділянка мозку - вчені

— 11 лютого 2011, 12:51

Дослідження провела група фахівців під керівництвом Даюй Лінь і Девіда Андерсона (з Каліфорнійського технологічного інституту (Каліфорнійський технологічний інститут). Звіт про їх роботу опублікований у журналі Nature, пише Лента.ру.

Лінь і її колеги провели ряд експериментів на лабораторних мишах. За допомогою флуоресцентних міток вони з'ясували, що в стані агресії і під час сексу у тварин активуються нейрони в області вентромедіального гіпоталамуса ядра.

При цьому в деяких нервових клітинах порушення виникає тільки при одному із зазначених типів активності гризунів, тоді як інші збуджуються в обох випадках.

Стимулюючи нейрони з другої групи, вчені змогли викликати у мишей агресію як стосовно родичів, так і неживих предметів, зокрема, наповнених повітрям гумових рукавичок. При цьому самці не нападали на самок, якщо їх нервові клітини порушували під час спарювання. Якщо ж це відбувалося після статевого контакту, гризуни вели себе агресивно.

Повне вимикання нейронів вентромедіального гіпоталамуса ядра перешкоджало прояву агресії у мишей. Проте у тварин з вимкненими нервовими клітинами зберігалася поведінка, спрямована на спаровування.

За словами дослідників, у них є всі підстави вважати, що аналогічні групи нейронів є в головному мозку людини. Андерсон зазначив, що гіпоталамус є однією з перших структур мозку, що з'явилися в процесі еволюції, а його зв'язок з агресією була підтверджена в ході експериментів на приматах.

Реклама:

Головне сьогодні