Тест

Донецькі батьки погрожують самоспаленням за закриття української школи

Про це свідчить напис на плакаті, з яким батьки прийшли у середу до будівлі Петровської райради, де на сесії мало обговорюватися питання про закриття школи, повідомляє УНІАН.

Так, ініціативна група з батьківського комітету в кількості 14 людей прийшла до райради з плакатом: "Якщо нас не почуєте, ми себе підпалимо, але школу №111 закрити не дамо".

За словами батьків, у вівторок вони зустрічалися з головою Петровської райради Станіславом Полним, але їхні переговори "нічого не дали".

За словами батьків, Полний сказав, що грошей в бюджеті на утримання школи немає. Батьки відзначили, що його підтримала і завідувачка райвідділу освіти Лариса Феофанова, яка пояснила, що "економічно і географічно вигідно закрити саме цю україномовну школу, наповнену на 57%".

Керівники району сказали батькам, що школу планують перепрофілювати під готель або виш, або резервний дитячий садок.

Разом з тим, за словами батьків, жителі району знають, що днями губернатор області Анатолій Близнюк заявив на прес-конференції, що в регіоні цього року планується закриття трьох вишів, тому відкриття нового вишу "не узгоджується з політикою обласної влади".

"Це шкурницьке питання... Наша школа виглядає не гіршою за інші, у неї наповнюваність вище 50%, і це не 30%, як потрібно для закриття школи. Тут просто потрібна територія - у нас дуже зручна територія, в центрі району, двір хороший, школа тепла. Тому тут зовсім інший інтерес", - переконані батьки.

За їхніми словами, влада району не обіцяла переглянути питання про закриття 111-ї школи. "Нам просто кажуть, що ми всією школою, всім класом переходимо до російськомовної школи №101. Але це ж ясно і зрозуміло, що цього не буде, тому що батьки тоді розберуть дітей по різних школах, і вчителі залишаються без роботи", - заявили батьки.

На питання про те, які будуть їхні подальші дії у разі ухвалення на рівні району рішення про закриття 111-ї школи, батьки відповіли: "А далі наші дії - підемо до керівництва області, міста... І там підпалимо себе. Палитимемо. Біля виконкому. Що робити, якщо нас не чують".

Раніше повідомлялося, що в Донецькій області в 2011 році планується закриття 26 загальноосвітніх шкіл.

Разом з тим заступник голови Донецької обласної організації всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка Марія Олейник заявила, що влада планує закрити і ті навчальні заклади, наповнюваність яких значно перевищує 30%. Крім того, за її даними, в регіоні намічено закрити в першу чергу українські школи.

8 лютого в Донецьку відбувся мітинг-протест учнів української школи № 136 та їхніх батьків проти закриття цього навчального закладу.