Сильна магнітна буря досягне Землі у четвер ввечері

— 17 лютого 2011, 13:31

"У короні Сонця накопичується енергія, що надходить з нижніх шарів Сонця", - пояснює завідувач лабораторією рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва РАН Сергій Кузін.

"В якийсь момент кількість переходить у якість, і ця енергія переходить в інші види енергії - у першу чергу в енергію електромагнітного випромінювання. Переважно це в рентгенівському діапазоні спектру", - додає він.

"Ми не бачимо це оком. Але цей викид енергії провокує багато процесів. Це збурення не тільки в сонячній короні, але і в усій геліосфері. У міжпланетному просторі, поблизу Землі", - зауважує експерт.

[L]

Періодичність спалахів пов'язана з природою сонячного циклу. За словами Кузіна, добре відомо, що для Сонця характерна 11-річна циклічність активності. Для ока вона мало помітна, але в рентгені зміна потоку від мінімуму до максимуму активності складає кілька порядків - це в сотні і тисячі разів.

"Зараз ми підходимо до стадії, коли почався підйом сонячної активності, і за кілька років ми досягнемо максимуму. Природно, кожен спалах унікальний, як унікальне будь-яке фізичне явище не тільки на Сонці, але й на Землі, у космосі", - зауважує Кузін.

"Але тут, звичайно, важливо не стільки дослідження якогось конкретного спалаху, скільки дослідження загальних закономірностей процесів, що відбуваються на найближчій до нас зірці. Якщо говорити про час приходу збурень від даного спалаху до Землі, то, швидше за все, це буде в четвер увечері", - констатував експерт.

За матеріалами "Вести.ру"

Реклама:

Головне сьогодні