Що впало, те пропало - вчені спростували міф щодо "правила 5 секунд"

— 2 лютого 2011, 13:01

Ви щойно приготували собі чашку чаю, аж раптом у вас із рук випадає остання шоколадна цукерка - таке траплялося чи не з кожним. Ви рвучко піднімаєте її та кладете до рота, сподіваючись на те, що смакота лише на якусь мить торкнулася підлоги.

У цьому випадку, разом зі шматочком їжі з підлоги, як би швидко ви його не підняли, вам дістанеться "вантаж мікробів", повідомляє The Daily Mail.

Таку відповідь на запитання читача журналу New Scientist дали представники вченої спільноти.

"Коли ви впустили їжу, швидше за все, стануться дві речі: їжа замастить підлогу, а підлога замастить їжу", - вважає експерт.

"Тож якщо ваша підлога не є хірургічно чистою, їжа набуде додаткового вантажу мікробів, як би швидко ви її не підняли", - запевняє він.

Отже, "5-секундний" міф, як і відоме російське прислів'я про те, що швидко підняте не вважається таким, що впало, є лише виправданням бажання не марнувати харчі.

Для наочної демонстрації пропонується посипати підлогу цукровою пудрою, а тоді впустити на неї ласий шматок. Якщо ж уявити, що сліди пудри на ньому - це бактерії, то їх стане на те, аби інфікувати "ціле відділення пацієнтів".

Реклама:

Головне сьогодні